Средната цена на 1 кв. м готови жилища в Русия за 2023 г. се увеличили с 9,9%. "Това стана въпреки факта, че преди година мнозина експерти прогнозираха спад на цените за пазара в страната", каза пред "Известия" водещият анализатор на федералната компания "Етажи" Александър Иванов.

"Отмяната на сибсидираните от строителните предприемачи лихви по ипотеки и недостатъчният брой налични завършени апартаменти в нови сгради доведоха до нова вълна на търсене на вторичния жилищен пазар. За по-активния ръст на цените допринесе и повишаването на основния лихвен процент в средата на годината, което послужи за нов "катализатор" при търсенето на имоти", обясни Иванов.

Според оценките на експерти, първо място по ръст на средната цена на 1 кв. метър през 2023 г. заема град Челябинск, където увеличичението е с твърде големите 33,3%.

На второ място е Омск с годишно поскъпване на 1 кв. м жилищна площ от 26,8%, а на трето е Екатеринбург (25,2%).

Най-скъпите къщи, които се продават през декември в околностите на Москва

Най-скъпите къщи, които се продават през декември в околностите на Москва

Цените достигат десетки милиони долари

В челната десетка по този показател са още: Ростов на Дон (поскъпване с 24%), Волгоград и Краснодар (поскъпване с 20,9%), Нижни Новгород (19,7%), Красноярск (19,5%), Казан (18,4%) и Перм (14,7%).

В Санкт Петербург за година поскъпването на 1 кв. м жилищна площ е средно с 12,8%, а в Москва жилищата са поскъпнали средно само с 3,7%.

По думите на експерта, прави впечатрение, че три от 5-те града в челната петица по поскъпване на жилищната площ през 2023 г. - "Омск, Челябинск и Волгоград са градове с надмилионно население, които традиционно имат сравнително ниска средна цена на 1 кв. м жилищна площ".

Колекционерските имоти в Москва - рядко срещани и много скъпи

Колекционерските имоти в Москва - рядко срещани и много скъпи

Какви са внушителните им цени