Консумацията на говеждо месо в Аржентина е близо до отрицателен рекорд на фона на икономическата криза, съобщават световните агенции, като цитират официални данни. Страната е сред най-големите производители в света.

Според браншова организация в момента аржентинците ядат средно по около 40 кг говеждо на година. За сравнение, през 80-те килограмите бяха 78, а страната се смяташе за една от най-"месоядните" в света.

Инфлацията в Аржентина с най-лош резултат от над 30 години

Инфлацията в Аржентина с най-лош резултат от над 30 години

Индексът на потребителските цени с ръст от 211,4% в края на 2023 г.

Промяната не е в резултат на възход на веганството или друг тип промени в тенденциите на храненето - дължи се чисто и просто на недоимък. Южноамериканската страна се бори с икономическа криза и 280% годишна инфлация. Говеждо в тази ситуация се държи като един истински икономически бенчмарк, като също е поскъпнало с 278% към март.

Близо 60% от населението е застрашено или засегнато от бедност, а на този етап рязкото орязване на бюджетните разходи от страна на либертариански настроения президент Хавиер Милей не подобряват ситуацията.

Аржентина обезцени песото с 50%, съкращава значително държавните разходи

Аржентина обезцени песото с 50%, съкращава значително държавните разходи

МВФ приветства мерките, създавали добра основа за преговори по външния дълг

Търговци разказват пред "Франс прес", че продажбите им са спаднали с една четвърт от началото на годината и купувачите търсят най-евтиното. Скъпото явно не остава да се разваля по щандовете - износът расте с 22,9% на годишна база.

В същото време, консумацията в страната на по-евтините меса като свинско и пилешко се е удвоила през последните 30 години - период, който съвпада и с поредицата от кризи, от които Аржентина упорито не може да излезе.