Заместник председателят на Държавната дума на Русия Валерий Язев съобщи, че откритите досега запаси в Русия съставляват 49 трилиона кубически метра и с новооткриваните находища се очаква синьото гориво да е достатъчно за следващите 100 години.

Язев, който е също така ръководител на Газовото общество в Русия, е разяснил пред руски журналисти каква е газовата стратегия на Русия.

„В Русия има колосални обеми газ. Ние сме първи в света по запаси на газ. Начално установените ресурси на газ в Русия са 236 трилиона кубически метра. Разкритите залежи на газ у нас са 49 трилиона кубически метра".

Според специалиста, в Русия годишно се добиват 650 млрд. куб.м., като през последните три години новите откривани запаси надвишават изчерпваното от земята количество.

„Ако изходим само от разкритите запаси, то газът ще стигне за 80 години, а отчитайки това, че в страната има прираст на запасите, то поне за 100 години газът в страната ще стигне".

В същото време обаче Язев призовава за повишаване на енергийната ефективност в Русия. В Русия се изгаря в повече между 70 до 170 млрд. кубически метра газ, което води до преки загуби. „Около 25% от газа се изгаря без полза и това води до пропуснати ползи примерно за $ 30 млрд. годишно. Цифрата на загубите е съпоставима с износа на газ на Русия".

Причината за това освен старите технологии в промишлеността е и прекалено ниската цена на синьото гориво на вътрешния пазар в страната. Държавата регулира цените и ги държи на ниво $50 за 1000 куб.м., което е 6-8 пъти по-евтино по сравнение с Европа. При подобна цена инвестициите за икономии просто не се изплащат.

Според плановете на правителството, цените на газа на вътрешния пазар към 2011 ще се повишат до 120 - 130 долара за 1000 куб.м. Тази стъпка ще доведе до по-икономично и грижливо отношение на потребителите.

Язев е отчел, че за енергийната безопасност на Русия е добре делът на електроенергията, произвеждана от газ, да бъде съкратен: от сегашните 60% до поне 40%. „Време е да слезем от газовата игла". Разликата можело да бъде компенсирана от въглища, атомна енергия, ВЕЦ и алтернативни източници.

Относно експортната политика на газ на Русия, Язев не вижда някакви отстъпки, които държавният монополист Газпром досега е направил на Украйна. Но отношенията със съседната държава трябва да се поддържат добри дългосрочно: Украинската тръбопроводна система е предназначена за пренос на около 120 млрд. куб.м. газ годишно. Русия просто няма откъде другаде да пренася подобни обеми.

В момента, когато новите тръбопроводи Nord Stream и South Stream бъдат завършени, износът на руски газ ще нарасне и на страната ще станат нужни всички транзитни ресурси.

Относно повишението на цените на газа до европейските нива от страните в Средна Азия, Язев счита, че това прави за тях напълно ненужно строителството на алтернативни пътища за пренос.

„Цялата идея беше да се построят тръбопроводи, за да се продаде газът по-скъпо. Но сега няма как да се продаде газът по-скъпо от европейските цени. Целият газ, който те имат, руската тръбопроводна система ще може да транспортира. Като се съгласи на високата цена, Газпром получи и дългосрочни контракти. Така че мисля, че върху Nabucco вече можем да сложим кръст".