Заради натрупания опит, най-доброто от гледна точка на експанзия на наши строителни фирми на нови пазари предстои.

Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на форум на тема "Строителството през 2016 г. - перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 - 2020", организиран от Камарата на строителите в България, цитиран от БТА.

Дончев отбеляза, че през следващите пет - седем години на пазара в страната ще "излязат" не по-малко от 20 млрд. лева - половината ще са от еврофондовете, а останалите от бюджета на държавата и общините.

Средства ще минат през бюджетите на публичните институциите, а от строителните фирми зависи каква част от сумите ще минат през сметките на дружествата, каза вицепремиерът. Дончев допълни, че в страната ще има конкуренция каква част от тези 20 милиарда ще попаднат в наши фирми.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи възможностите за строителния бранш по новата оперативна програма "Региони в растеж", както и по програмите за трансгранично сътрудничество. Тя напомни, че за пътни проекти според стратегията до 2022 г. са необходими 12 млрд. лева. Сред приоритетните тя открои довършването на лот 3 на магистрала "Струма", на магистрала "Хемус", на пътищата София - Калотина, София - Видин, Русе - Велико Търново заедно с тунела на Шипка.

Важно е да завършим магистралния пръстен и вертикалните връзки и направления по еврокоридорите, които преминават през страната, отбеляза министърът.

Председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов съобщи по време на форума, че 4830 строителни фирми са вписани в Централния професионален регистър, от които 4775 са български, а 83,6 на сто от строителните фирми са малки. Секторът формира 4,7 на сто от брутната добавена стойност.

Той изрази надежда новият Закон за обществените поръчки да бъде подкрепен от депутатите във вида, в който е внесен от МС. Браншът очаква новият закон да регламентира статута на подизпълнителите, отбеляза Глосов. Той информира, че Камарата работи по проекта на Наредбата за търговете в строителство. Типовите договори са също сред приоритетите на Камарата.