Около 60 % от търговците в региона вече са свързали дистанционно касовите си апарати с НАП. Това е основната констатация от проведената вчера в офиса на НАП в Русе среща на неговото ръководство с  Пейчо Сурчев от Регионалното представителство на Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства, съобщава ruseinfo.net.

Очакванията са, че в оставащия месец и половина още 30 % от русенските търговци ще изпълнят изискването. Практически по-малко от 10 на сто няма да са готови до края на периода, основно заради разпространявани слухове, че може да има удължаване на срока за свързване, че е възможно за някой категории търговци изискването да отпадне, че в последните дни цените на устройствата ще поевтинеят значително и т.н. Всякакви подобни очаквания, обаче, са абсолютно напразни и могат да причинят само неприятности на търговците.

Средната цена за региона, на която се извършва цялостно обновяване, обслужване и регистрация на касов апарат, е около 300 лв. и този разход е за предпочитане пред възможността инспекторите на НАП да наложат глоба от 500 лв. и да запечатат търговския обект при неизпълнение на изискването след 31 март.

За да се избегне това, инспекторите за оперативен контрол в офиса на НАП в Русе ще извършват превантивни посещения на търговци и заедно с други проверки в обектите ще им предоставят и специализирана информация и брошура за възможностите за осъществяване на дистанционата връзка на касовите апарати.

Подробна информация какво да се направи, за да се свърже касов апарат с НАП може да се намери на сайта на агенцията www.nap.bg или на нейния информационен тел. 0700 18 700 на цената на един градски разговор.