В Министерския съвет в присъствието на журналисти беше подписано предварително споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене" между "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД и ЗАО "Атомстройекспорт".

Подписи под документите сложиха главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков, изпълнителният директор на компанията Мардик Папазян и президентът на "Атомстройекспорт" Сергей Шматко.

Шматко обяви, че започват незабавна работа по строителството на атомната електроцентрала, което означава, че в действителност работите и графикът за изграждането на електроцентралата започва да тече още от 1 януари 2007 г. 

Съгласно споразумението работата по проекта е разделена на два етапа, като първият започва веднага след подписването и продължава около година, като включва основния обем от подготвителни работи.

Предстои да се извърши подробно изследване на строителните конструкции и оборудването на площадката на АЕЦ "Белене", както и подписване на договори с подизпълнители.
В изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъдат привлечени български специалисти и работници, както и строителни организации, включително и от Украйна, а в кръга на доставчиците ще бъдат привлечени и чешки предприятия.

Очаква се строителството на АЕЦ "Белене" да повлияе значително на трудовия пазар в Северна България. Ефектът ще бъде повишаване на средната работна заплата и намаляване на безработицата в региона. При пускането на атомната електроцентрала ще бъдат създадени работни места за висококвалифицирани специалисти.

Паралелно с предварителния договор ще се подготвя и генералният договор, който ще бъде подписан идната пролет, когато ще бъде изцяло приключила техническата спецификация, доуточняването на обемите работа.

Проектът предвижда изграждане на най-съвременната атомна електроцентрала в Европа, изтъкна от своя страна президентът на "Атомстройекспорт" Сергей Шматко.

Той подчерта, че проектът се основава на най-модерни технологии и изтъкна, че първоначалните намерения на „Атомстройекспорт" да реализира този проект в европейски формат се оправдават.

„Атомстройекспорт" заедно със своите европейски партньори идва в България за дълго, каза Шматко и заяви готовност компанията да се включи и в обществения и културен живот на страната, а също и готовност да подпомага подготовката на млади кадри за българската енергетика.

Той допълни, че заедно с „Атомстройекспорт" в България могат да дойдат и други руски организации и банки, които желаят да инвестират тук.

Днес, когато считаме, че в света започва ренесанс в атомната енергетика, когато Русия сама започва мащабна програма в атомната енергетика, ние сме абсолютно сигурни, че този проект ще допринесе за развитието на икономиката на България и на всички страни, участващи в проекта, коментира след подписването заместник-ръководителят на "Росатом" Владимир Травин.

Той изтъкна, че "Атомстройекспорт" ще бъдат подпомагани от различни научни, промишлени, проектантски и инженерингови организации и изрази увереност, че проектът ще бъде изпълнен качествено и в срок, съобщи News.bg.

Представителят на европейските партньори на „Атомстройекспорт" за проекта - консорциума между френската Areva и германската Siemens изтъкна, че АЕЦ „Белене" ще е първата ядрена централа, която ще бъде изградена в условията на започналия атомен ренесанс.

Той посочи, че ще предоставят за изграждането на АЕЦ „Белене" оборудване и системи, които са последна дума на техниката, отговарят на всички изисквания, национални и европейски критерии.

Шефът на Росатом Сергей Кириенко отбеляза, че Русия в момента заема първо място в света по строителство на атомни енегроблокове в други държави. Сега се строят 5 енергоблока в Китай, Индия, Иран, към тях сега се добавят и двата енергоблока в България, каза Кириенко на брифинг в Москва.