Четвъртата по големина американска банка Wachovia е обявила по-рано днес изненадваща загуба за първото тримесечие на годината, която се обяснява с влошилата се кредитна криза и недостиг на ликвидност. Банката ще намали дивидента на акционерите си и ще се опита да набере нови $7 млрд. капитал.

Акциите на Wachovia се понижават с 12% час преди официалния старт на търговията. До момента, тази финансова институция не беше изкарвала големи загуби от свързани с ипотечния пазар ценни книжа, но изглежда, че и тя не е пощадена.

Нетната загуба на Wachovia се оценява на $350 млн., което представлява по 20 цента на акция. Година по-рано, компанията имаше $2.3 млрд. печалба или по $1.20 на акция. Анализаторите очакваха печалба от поне 48 цента на акция за първото тримесечие на годината, но се оказаха много далеч от истината.

Приходите са паднали с 5% до $7.9 млрд., което е по-малко от очакваните $8.37 млрд., коментират от Ройтерс. Wachovia е заделила $2.83 млрд. за спешни случай, а инвестиционния й отдел е отписал активи на стойност $1.56 млрд.

„Най-тежкото решение бе да намалим дивидента на акционерите си, тъй като това ги засяга пряко и оттегля доверието им от нас", коментирал е изпълнителният директор Томпсън. „В дългосрочен план обаче, инвеститорите ще бъдат доволни, тъй като спестените днес пари ще възстановят банката по-бързо, за да може тя отново да дава висока възвращаемост", продължава той.

Веднага след новината, фючърсите на американските борсови индекси потънаха в червената територия, което допълнително влоши търговските перспективи за деня. Доларът пък не успя да запази сутрешните си печалби спрямо еврото, а в момента се търгува в близост до рекордните си дъна от $1.5870 за евро. Петролът се покачва до $110.75 за барел, а златото до $927.80 за трой-унция.