Във вторник азиатските борси разшириха печалбите си с по-малко притеснения и слаби йени, изгодни за японските износители, докато Китай позволи на жителите да инвестират директно в Хонконгски ценни книжа, което повиши Хонконгската борса.

Според агенция Reuters, инвеститорското доверие бавно се възвръща след хода на Федералната резервна банка на САЩ да намали лихвения процент по кредитиране на банки.

Този ход, определен от анализатори като фискална стратегия, имаща под внимание Депресията от 1929, не можа все пак изцяло да умири притесненията за глобален кредитен недостиг.

Последният ударен от ипотечната криза на САЩ бе компанията Capital One Financial, които казаха, че ще затворят 1,900 работни места и затвориха поделението си за продажба на ипотеки на едро.

Макар вчера да видяхме силни печалби, продължава да стои притеснение относно въздействието върху икономиката на САЩ на ипотечната криза. Още ще видим голяма променливост (волатилност)". Това е казал анализатор от Goodmorning Shinhan Securities в Южна Корея.

След колеблив старт, азиатските индекси тръгнаха нагоре; токийският осреднен Nikkei се вдигна с 1.5% в края на сутрешната търговия, прибавяйки ги към ръста от 3% в понеделник. Инвеститорите купуваха акции на износители като Sony и Canon, следвайки слабата йена в понеделник.

Индексът на MSCI за Азиатско-тихоокеанския регион се качи с 2%, а в понеделник ръстът бе 6% - най-голям процентов ръст от септември 1998.

Износителите обикновено са облагодетелствани от слабата национална валута, която повишава стойността на продажбите в чужбина.

Хонконгският Hang Seng поскъпна с 4.5%, след като в пилотна програма китайското правителство разреши на жителите в северното пристанище Тиандзин да инвестират директно в листвани в Хонконг ценни книжа. По този начин  се насърчава изтичането на пари извън Китай. Така наречените H shares се качиха със 7%. Акциите в континентален Китай също се покачиха, Шанхайският обобщен индекс достигна свой нов жизнен рекорд.