С политолога Франц-Лотар Алтман е разговарял журналист от Deutsche Welle - България. Ученият е ръководител на Секция за Балкански изследвания (поделение Външни отношения в ЕС) в Германския институт за международни отношения и сигурност в Берлин. Сред многото титли и длъжности на Алтман е и Директор на борда на германската асоциация за Източноевропейски изследвания (Osteuropakunde).

На въпроса как си обяснява убедителната победа на Бойко Борисов в София, както и на неговата партия на много места в страната, Алтман обяснява, че при ниското (42.4% изборна активност) участие на гласоподавателите, типично за местните избори, подобен резултат е бил очакван.

В такава ситуация печелят онези кандидати, които критикуват правителството от позицията на опозиционна сила. Точно такъв беше случаят с Борисов и неговата партия".

В местните избори гласоподавателите имат чувството, че не рискуват толкова много, както в парламентарните. Така че те са готови да гласуват емоционално и да се поддават на популистки тонове.

Ударът за БСП не е толкова голям, колкото би могло да се очаква. Като цяло в страната БСП получава много гласове и това до известна степен е успокоително за нея. От друга страна обаче в големите градове тя отстъпва много пред ГЕРБ.

По думи на новия стар кмет на столицата Бойко Борисов, в страната за ГЕРБ са гласували 591 969 души срещу 512 230 за БСП. Лидерът на ГЕРБ спечели убедително втория си мандат в София с 53%.

Аз печеля София, а премиерът ми говори за Полски Тръмбеш, съобщи news.bg коментара на Борисов към изявлението на Станишев, че БСП е първа политическа сила.

Премиерът Станишев следизборно посочи, че БСП получава 21% от гласовете в национален мащаб за листи на политически сили и ще има приблизително 1114 общински съветници в местната власт. „Това прави БСП първа политическа сила в национален мащаб".

Според сайта на социалистите, ГЕРБ по брой общински съветници са едва на второ място със 17,44% и около 924 съветника. На трето място по брой общински съветници са ДПС с 14% и около 740 съветника. "Атака" са на четвърто място с 8,31% и около 440 съветника. НДСВ са на пето място със 2,67 % и около 141 съветника. СДС имат 2,25% и около 136 съветника. ДСБ печелят 2,05% или около 108 съветника.

Как може да се сравнява подкрепата за един общински съветник в София и тази за някой в малък град, попита Борисов и отбеляза, че само с едно спечелено място в столичния парламент, ГЕРБ бие няколко градове на БСП.

Връщаме се на анализа: германският политолог счита, че предвид изнесените в пресата скандали в последно време и критиките от страна на ЕС,  за управляващата БСП тези изборни резултати можеха да са и много по-лоши.

Фактът, че това не стана, се длъжи на хората в по-малките градове и села, които явно все още не приемат тези критики. Там в по-малка степен се проявява социалното недоволство от управлението за разлика от големите градове.

Борисов ще се замисли сериозно дали да не упражни силен натиск върху правителството и да поиска предсрочни избори, счита Алтман. Предизвиква го очакваният провал на една от управляващите партии - НДСВ.

„По време на избори българите явно реагират много емоционално в двете крайности: или с голямо въодушевено или с пълно отрицание. Това сякаш се превърна в характерна особеност на изборите в България".  

На въпроса за оценка пресдтавянето на „Атака", според Алтман става дума за представяне на отделни личности и представяне на съперници, а одобрението за „Атака" не се е повишило. В много градове партията е на трето-четвърто място, в Благоевград и в Бургас нейните кандидат-кметове дори отиват на балотаж, защото засега са на първо или на второ място. 

Алтман вижда,  че за разлика от ГЕРБ, другите партии в дясно, СДС или пък ДСБ, са много слаби. Той предполага, че най-напред Борисов ще се опита да укрепи позициите си, а като тръгне на избори, ще започне да се озърта и за коалиционни партньори. „Тогава мога да си представя, че той ще бъде достатъчно ловък, за да направи отстъпки".