„Шофирате през прелестно френско или испанско градче; почти сигурно е, че някоя изоставена вила ще ви помоли за любов и внимание. Само един слой боя и помощта на няколко местни търговци ще преобразят развалината във ваканционна къща за приятелите и семейството" - започва коментара на британския Guardian за тенденцията в търсенето на недвижими имоти в чужбина.

Днес втори дом в чужбина притежават повече от 300,000 граждани на Великобритания, повече от трикратно увеличение спрямо 1995 г. За следващото десетилетие показателят се очаква да нарасне с 300%. До 2025 г. 1.3 милиона граждани на Великобритания ще живеят извън пределите на страната - сочи цитираното изследване.

Списъкът на предпочитаните дестинации се води от Испания и Франция. България, Румъния, Унгария и Чешката република бързо увеличават значението си пред британските инвеститори. Черна гора е в догонваща позиция. Евтините полети, разрастващият се пазар на недвижими имоти и ескалацията в броя на свръх-богатите пенсионери подклаждат интереса, който няма изгледи скоро да спре.

Удобен дом в зона с повече часове слънчево греене е сред главните причини за интереса. 38% от купувачите казват, че търсят дом за почивка и отмора. Други 40% от купувачите определят целите си по-скоро като инвестиционни, влагане на пари за пенсия или осигуряване на децата.

Авторите на доклада обаче посочват, че топлото време и ниските цени за живеене могат да заслепят потенциалните купувачи, така че те да не извършат необходимата предварителна оценка и проучване.

Първата „компликация" са данъчните тежести - дори да живееш в чужбина, ако си гражданин на UK, дължиш данъци за прихода и капитала си в чужбина на фиска на Острова. Освен това често си субект и на данъчната система на страната - домакин.

Около 2% от британците имат имот в чужбина. Типичните собственици са или пенсионери, или хора на възраст над четиридесетте, които си купуват място за провеждане на ваканциите или инвестират семейни капитали.

Пенсионерите не се интересуват много от Франция и Испания и се ориентират към англо-саксонската среда в САЩ, Австралия и Канада.

Отделно изследване, проведено от правителството, показва малко по-различни данни: над половин милион британци през 2003 - 2004 притежават втори дом: близо 300 хиляди в Англия, 26 000 в Шотландия и Уелс и други 178,000 в чужбина.

От много време предпочитаната дестинация за британците е Испания - 35% от всички втори домове. Други 24% са разположени във Франция. Само 1% от вторите домове на островитяните са в Италия.

Повечето купувачи посочват, че бързият и евтин достъп до нискотарфините авиолинии е основното изкушение за извършване на покупката.

България е четвърта в списъка на предпочитаните дестинации: след Испания, Франция и САЩ, преди Турция, Кипър, Гърция и Италия.