България е на 47 място от 91 страни според международен рейтинг за най-добро качество на живот на хората над 60-години.

Първите десет места се заемат съответно от: Швеция (1), Норвегия (2), Германия, Холандия, Канада, Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Исландия и Япония. На опашката се нареждат Афганистан (91), Танзания (90) и Пакистан (89).

В първото по рода си проучване нормите за щедро социално и пенсионно осигуряване, достъпен транспорт и духът на общността, заедно с други фактори, представят Северна Европа като региона с най-добро качество на живот за хората над 60 години, пише news.bg.

Global Age Watch Index е създаден, за да дава на правителствата по света мяра за това дали мерките на правителството за възрастните хора са успешни.
Индексът покрива 89% от възрастните хора по света - 900 милиона души в 91 страни.

От проучването става ясно, че парите или БВП на глава от населението не са всичко, когато става въпрос за по-добър живот за възрастните. Нито пък икономическият режим се смята, че е показател за по-добър живот на възрастните. Бразилия е на 31 място, Китай на 35 място. Въпреки динамичния растеж, страни като Индия (73) и Русия (78) са доста назад.

При проучването са използвани следните критерии: размерът на пенсията и пенсионното осигуряване; здравният статут; трудова заетост и образование и обкръжаващата среда, която включва социални връзки, физическа безопасност, гражданска свобода и достъп до обществен достъп.