Втората по големина американска банка Bank of America оповести преди минути финансовия си доклад за първото тримесечие, според който печалбите са се понижили рязко за последната една година.

Първото тримесечие е приключено със 77% по-ниска печалба в сравнение с година по-рано. През първите три месеца на годината тя е била $1.21 млрд., докато за същия период през 2007 г. тя е била $5.26 млрд. Резултатите включват реализираната загуба от инвестиционния отдел в размер на $1.31 млрд., както и пропуснати ползи от несъбираеми дългове в размер на $2.72 млрд.

Печалбата на акция е паднала до 23 цента от $1.16 година по-рано. Анализаторите очакваха печалбата да е поне 41 цента на акция, което за сега се възприема като разочарование.  

„Слабото представяне на имотния пазар трябва да бъде преодоляно преди да видим по-силен сигнал за възстановяване на финансовия сектор", коментира американски анализатор пред Bloomberg. „Мисля, че сме близо до дъното на кризата, но все още не сме го достигнали", продължава той.

Приходите на банката са паднали с 6% до $17.3 млрд.

„Тези резултати в никакъв случай не ни удовлетворяват", коментирал е изпълнителният директор на Bank of America. "Слабото представяне на американската икономика и хаосът на капиталовите пазари дадоха силно отражение на представянето ни", продължава той.

Миналата седмица излезе докладът на най-голямата американска банка Citigroup, която обяви загуби за първото тримесечие от $5.1 млрд., което обаче бе по-малко от очакванията на анализаторите.

Веднага след днешната новина Wall Street отвори с понижение, а в момента индустриалният индекс Dow Jones е на червено с 0.6% до 12 765 пункта. Доларът продължава да губи от стойността си спрямо еврото, като в момента се разменя при ниво от $1.5925 за евро. Петролът покачва цената си до $116.75 за барел, следван от златото с цена от $919 за трой-унция.