Допълнителни близо 17 млн. лева за закърпване на пътищата у нас преди зимата и други ремонти предвижда служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

Кабинетът подготвя още от началото на своето управление проект на актуализация на държавния бюджет, който ще предложи на следващото Народно събрание. В тази корекция на държавните пари са разписани и допълнително 16,7 млн. лева за Агенция "Пътна инфраструктура".

"Бюджетът на АПИ е на минус. Той се нуждае от над 30 млн. лева", призна пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тя посочи още, че в момента пътната агенция няма пари за зимно почистване или по-специално за необходимото закърпване на дупките преди зимния сезон.

"С актуализацията на бюджета се надявам да бъдат осигурени тези средства", отбеляза вицепремиерът и се зарече, че ако следващият парламент приеме актуализацията на държавните пари в този си вид, то пътищата ще бъдат готови за зимата.

Заради липсва на пари АПИ не може да започне и ремонта на 34 км от автомагистрала"Тракия". 4 млн. лева дължи пътната агенция и на строителите на виадуктите.

Регионалният служебен министър обясни малкото пари в касата на АПИ с това, че още през първите шест месеца на годината бюджетът на агенцията е бил изразходен на 88%, а след това парламентът е ограничил допълнително и бюджетите на всички ведомства. "Така се постави под риск изпълнението на важни инфраструктурни проекти", подчерта още Захариева.

Вицепремиерът участва във форум за устойчиво строителство, като призна, че държавната ни политика по отношение на устойчивото строителство изостава, а проблем има и в самата нормативна уредба.

Захариева посочи и конкретна промяна, а именно разгърнатата застроена площ да се измерва по вътрешните стени, а не по външните, като така хората ще поставят по-дебела изолация и сградите ни ще станат енергийно ефективни.