„Безработните младежи струват на България над 2 млрд. лв.", разкрива от първата си страница „Сега"
Безработните младежи струват на България между 2.4 и 2.8 млрд. лв. Страната ни е загубила 3.3% от БВП заради младите между 15 и 29 г., които не работят, не учат и не посещават курсове. Сумата се изчислява като нереализирана производителност и социални разходи. Данните са на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, която е структура на Европейския съюз.

"Последиците от изгубеното поколение не са само икономически. Те са и социални, като има риск младежите да се откажат от демократичното си участие в обществото", предупреждават авторите на проучването.

България продължава да е сред страните с най-висок процент младежка безработица в Европа - 24.6%. Това означава, че над 315 000 младежи у нас не правят нищо. За сравнение през 2008 г. безработните младежи у нас са били 18.5%. В тази класация страната ни не е на последно място. Макар в абсолютна стойност сумата да е нищожна на фона на големите европейски страни, като дял от БВП загубите са по-големи единствено в Гърция.
Още от статията на „Сега"

„Все пак ще сме с радио-топломери", предупреждава от първата си страница „Труд"
Дистанционното отчитане на парното най-вероятно ще стане задължително. С него данните за консумирана топлинна енергия ще се засичат ежемесечно, което ще намали кражбите. Това обясни пред "Труд" депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия Диан Червенкондев.

До средата на ноември в парламента ще бъде внесен проект за промени в Закона за енергетиката, с които това ще се случи.

"Бих посъветвал хората, когато сменят топломерите, да избират такива с дистанционно отчитане. Вървим натам и колкото и да е непопулярна мярката, най-вероятно радиоотчитането ще стане задължително", каза той. "Разликата в цената на обикновените уреди и тези с дистанционен отчет е несъществена", допълни Червенкондев.

На потребителите ще бъде даден гратисен срок между една и две години, за да подменят уредите си, поясни той.

В момента цената на дистанционните уреди се движи между 34 и 39 лв. на брой. Годишният им отчет струва между 15 и 18 лв. за целия апартамент. За сравнение - цените на обикновените устройства започват от 25 лв. и достигат до 30 лв. При някои има възможност да се подменят само батериите, като тяхната цена е 8 лв. за брой. За отчет на стационарни устройства се плащат по 4,08 лв. на уред и отделно 2,04 лв. за апартамента.

Срокът на годност на батериите в уредите е от 10 до 13 години. Част от абонатите започнаха подмяната им, но ще се окажат прецакани, ако са взели стационарни, тъй като ще се наложи отново да вадят пари за нови устройства.
Още от статията на „Труд"

„Годината на преструктуриранията", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Декември наближава, а това усилва желанието много от започнатите през годината сделки да приключат. Натискът за случване обаче надали ще промени коренно облика на пазара на сливания и придобивания през 2012 г. - той е жив, но не и бумтящ.

Ясна е и мегасделката на годината - почти приключи дългогодишната сага по преструктуриранията на задълженията на групата на БТК. Сключеното споразумение между кредиторите й с новите партньори в лицето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и VTB Capital очерта следния имидж на пазара на сливания и придобивания през годината - повече преструктуриране на дълг и по-малко свежи придобивания с цел синергия, растеж и нови хоризонти.

Какво се случи дотук

Преглед на обявените сделки за деветмесечието показва, че броят им е по-скромен от 2011 г.  - около 40. Същото се отнася и за размера, но тук зависи дали под внимание взимаме и поетите от новите инвеститори задължения или не. Като цяло обемът е рамките на очакваното - около 700 млн. евро, без да включваме обаче поетия дълг например при БТК (задълженията падат от 1.7 млрд. евро на около 588 млн. евро). Сделката предвижда част от кредиторите да станат акционери, като придобият контрол над останалите 20% от капитала. Транзакцията вече получи одобрението на миноритарните акционери в компанията и европейската антимонополна комисия, така че скоро ще бъде финализирана.

Предоговарянето на задълженията на групата продължи повече от две години и е емблематично за дългия процес на дългово преструктуриране в икономиката въобще, за който говорят анализатори. Още в средата на 2012 г. експертите на CMS Cameron McKenna коментираха, че очакват през тази година много от сделките ще бъдат движени от нова вълна на дългово преструктуриране, тъй като под една или друга форма първата вълна от периода 2008-2009 г. вече е към края си и банките ще трябва отново да преценят какво да правят с вземанията си от бизнеса.

Други показателни за тенденцията сделки са например придобиването на цинковото производство на ОЦК - Кърджали, което беше продадено на публичен търг, организиран от съдия-изпълнител, и на "ГОРУБСО - Мадан". И хотелът "Тамплиер" в Банско, който беше в активите на фалиралата "Алма тур".

Всъщност тези сделки са показателни и за продължаващия тренд повечето сделки през годината да са водени от местни и регионални инвеститори, коментираха от правната организация Schoenherr. Според кантората в България 2012 г. е белязана и от по-малък брой излизания от стратегически чужди инвеститори.

Такива все пак направиха компании като германската E.ON в сделката за електроразпределителните си дружества, както и американският инвестиционен фонд Gramercy в сделката за "Приста ойл груп". На тяхно място се появиха интересни нови инвеститори, като например купувачът на бизнеса на E.ON - чешката Energo-pro, добави към портфейла си и няколко ВЕЦ-а, контролирани от Гриша Ганчев.

"Изминаващата година се характеризира с продължаващото негативно влияние на икономическата и финансова криза в България и Европа като цяло. Този фактор потиска апетита на инвеститорите за сделки, особено в по-рискови региони като Източна Европа. В резултат на българския пазар преобладават сделки предимно между местни играчи, като навлизането на чуждестранни компании е по-скоро изключение (например сделките на "Приста ойл груп", М&БМ)," посочи Росен Иванов, управляващ съдружник в Entrea Capital.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Нов съд за бизнеса", четем от първата страница на „Стандарт"
Нов съд може да спести много време и нерви на бизнеса и гражданите. Той ще поеме повечето дела на първа инстанция, които сега задръстват Върховния административен съд. Тази идея я разработвам в момента, но може да заработи до 2015 г., обяви пред "Стандарт" председателят на ВАС Георги Колев. Новата институция ще се занимава предимно с казуси, свързани със Закона за обществените поръчки, където често загубилите фирми оспорват конкурсите, както и с жалбите до регулаторните комисии като КЗК и ДКЕВР. Целта е да бъде облекчена работата на административните магистрати, а ВАС да остане само с касационни функции, разясни Колев.

От началото на годината на всеки от 82-мата върховни съдии се падат по 211 дела. ВАС е разгледал 1187 първоинстанционни дела и 17 366 касационни през 2012 г.
Още от статията на „Стандарт"

„Строят нов терминал на летището за 5,5 млн. пътници" е едно от водещите заглавия на „24 часа"
Нов терминал ще се строи на летището. Той ще с две галерии с 16 или 18 ръкава. Това каза шефът на аеропорта Веселин Пейков. Догодина се обявява поръчка за актуализиране на генералния план, който трябва да предложи варианти. Според Пейков най-лесния, най-бързия и най-икономичния вариант е да се събори стария и на негово място да се вдигне нова сграда. На мястото на паркинга пък можел да бъде построен многоетажен.

Новият терминал ще бъде за 5,5-6 млн. пътници, а общо летището ще може да приема към 8 млн. Очаква се той да е готов до 3-3,5 години.

Wi-Fi ще има навсякъде из терминалите от следващата година.

Аеропортът ще обяви и нов конкурс за таксита, които да возят от терминалите.
Още от статията на „24 часа"

„Гладен крадец лети като Батман за кило суджуци", информира от първата си страница „Монитор"
Изгладнял апаш едва не се преби, след като се вживя в ролата на популярния анимационен герой Батман, за да се добере до килограм суджуци. Крадецът се опитал да влезе в жилище на третия етаж на кооперация в търновския квартал „Акация". Мъжът забелязал, че на терасата на апартамента домакините са оставили да съхнат цяла върлина с прясно напълнени домашни суджуци и решил да ги отмъкне. В събота през нощта той сръчно се покатерил на намиращото се до кооперацията дърво и запълзял по клоните като маймуна без въже или каквито и да е други предпазни средства. За да успее да се прехвърли в жилището обаче трябвало да скочи около два метра от дървото на балкона. Люлеещите се пред очите му апетитни мръвки дали сили на крадеца, който се оттласнал леко и се хвърлил напред. За нещастие обаче точно когато се приземявал върху терасата, спасителният клон се счупил и паднал на земята. Така пътят на мъжа за отстъпление назад бил отрязан.

Стопанинът на жилището, пенсиониран военен, който по това време гледал телевизия, чул шума,  грабнал кухненския нож, излязъл на балкона и с ужас видял как черна сянка най-невъзмутимо сваля суджуците му от върлината. Кръвта на бившия военен кипнала и той се хвърлил към крадеца с ножа, решен да коли и да убива, но да си върне мръвката. Виждайки насочения към тялото му нож, апашът зарязал суджуците и без да се замисли, се метнал от балкона надолу, падайки от 5-6 м височина. За щастие при падането той се приземил не върху земята, а върху опъната пред входа лозница, която омекотила удара. Когато стопанинът на жилището изскочил навън със зареден пистолет в ръка, в далечината се виждали само подметките на неканения нощен гост.
Още от статията на „Монитор"

"БОРКОР прави онлайн платформа за обществени поръчки", пише на първата си страница „Класа"
Онлайн платформа за обществени поръчки ще представи в края на декември БОРКОР, както и стандарти, по които да се провеждат търговете и конкурсите. Това стана ясно на кръгла маса, посветена на работата на Центъра за противодействие на корупцията, организирана от Института за развитие на публичната среда.

„Констатираме увеличен корупционен натиск и това е нормално", каза и. д директорът на БОРКОР Елеонора Николова. Тя припомни, че 4,5 млрд. лв. се  разпределят за обществени поръчки и уточни, че анализаторите на звеното са установили, че самият закон не е антикорупционнна мярка. Николова каза, че се предвижда в ЗОП да се създаде отделна глава, наречена „Електронни обществени поръчки".

Проектът, по който работи БОРКОР,  „ Модел на решение в обществените поръчки" ще бъде представен в края на декември и по думите на Николова ще предизвика сериозни реакции в обществото. Тя допълни, че предложенията на БОРКОР ще срещнат подкрепа в политическите партии, защото различна позиция от тази, би означавала политическо самоубийство.  Николова бе категорична, че нау-хауто, което Центърът прави, ще се приеме добре в Европа и ще ни постави на по-предни позиции в борбата с корупцията.

Валери Първанов, зам.-главен прокурор  при Върховна касационна прокуратура напомни, че  имунитети на депутати са били поискани именно заради нарушения в обществените поръчки.
Още от статията на „Класа"

"24-каратовата" сделка на София", показва разследване на „Сега"
Столичната община е на път да сключи 24-каратова сделка с частна фирма на гърба на софиянци. Месеци наред общинари и представители на фирмата се чудят под каква форма да прекратят договора и да изплатят милионите без никакъв опит да бъде защитен интересът на общината. Кой за какво претендира и защо загубата на няколко милиона не впечатлява мнозинството на ГЕРБ?

Краят на една знаменита договорка

През 2008 г. избухна скандал, след като сп. "Тема" публикува стенограма, от която ставаше ясно как частни фирми и зам.-кметът по транспорта на София Велизар Стоилов се договарят да си разпределят линиите на частните превозвачи в София, за които уж се провежда конкурс. Резултатът от разкритието бяха оставката на Велизар Стоилов и прекратяването на конкурса за два от трите пакета линии. Единствената фирма, добрала се до договор с общината тогава, се оказа "Карат С" на небезизвестния транспортен бос Миролюб Столарски. Той получи 16 автобусни линии.

4 години по-късно Столарски вече не е доволен от бизнеса си с общината и настоява взаимоотношенията им да бъдат прекратени по взаимно съгласие. Бизнесменът обаче не е склонен да си тръгне безпроблемно.

Подготовката на сделката започва през пролетта. На 14 май 2012 г. "Карат С" праща писмо до общината с искане договорът да се прекрати по взаимно съгласие, като се позовава на клауза, че възложеният му обем от работа не може да се намалява с повече от 5%, а заради метрото намалението е далеч по-голямо.

За по-респектиращо и община, и фирма полагат усилия да получат подкрепа от външни институции за прекратяване на договора. Кметството, което в други случаи е доста мудно, този път успява да се допита и до Сметната палата, и до Агенцията за обществени поръчки може ли да се прекрати договорът и какви ще са ползите за общината. Седмица след запитването Сметната палата дава зелена светлина, а скоро след нея - и агенцията. Становище е изискано дори от одиторската фирма "Делойт България", която потвърждава тенденцията за оптимизиране на наземния транспорт и също препоръчва договорът да се прекрати.
Още от статията на „Сега"

"Биндер" може да се прости с до 10% от оборота си", съобщава „Труд"
Сливенска пътна фирма "Биндер", прочула се в аферата "Батко и братко", може да се прости с до 10% от оборота си за 2011 г. Това предвижда решение на КЗК от петък, с което на новия  мажоритарен собственик - Иван Ангелов, е предявено обвинение за нарушение на закона. Той има 14 дни за обжалване.

Ангелов, който е и собственик на птицевъдната фирма "Градус", е пропуснал да уведоми предварително КЗК, че придобива "Биндер". В търговския регистър последният отчет на "Биндер" е от 2010 г. и според него оборотът  е бил малко над 14 млн. лв.
Още от статията на „Труд"

"Бой за ниви", четем в „Стандарт"
Ниви и спорове за това кой има право да ги обработва станаха поводи за сериозно напрежение в Силистренско. Арендатори и стопани стигнали на места и до бой, като са подадени и жалби в полицията. Земеделците спорели за парцели от общинската земя за ползване, като всеки твърдял, че той има право да обработва терените.

Ескалирането на проблема стигнало и до саморазправа и то не една. Заради зачестили случаи на саморазправа в нивите в землището на силистренското село Караново четири държавни институции се заеха с решаване на проблема.

Частни земеделски стопани стигнали до бой в нивите, чупене на техника и стъкла на автомобили в опит да решат кой има право. Всичко това е довело до постъпване на 9 жалби в дирекция на МВР в Силистра за месец и образуването на 4 досъдебни производства. "Ние проверяваме случаите, но заради увеличения брой бе проведена среща в областна администрация", заяви говорителят на ОД на МВР-Силистра Калина Радева.

От областна администрация потвърдиха за проведената среща, която е била инициирана от областния управител на Силистра Николай Димов. Пред присъствалите на нея ползватели на земеделски земи от село Караново, община Кайнарджа, представители на ОД на МВР, ОД "Земеделие" и Окръжната и Районна прокуратура Димов категорично заявил: "Всеки, който има претенции по отношение на някой друг и счита, че има свои права - то те се защитават в съда, а не на полето, не с тояги и не със закани!". Той е подчертал, че с проблема са ангажирани 4 държавни институции.
Още от статията на „Стандарт"

"Българските хотели най-заети в ЕС", информира „Монитор"
България е била с най-пълни хотели в ЕС през юни, 2012 г. по данни на Евростат за нивото на заетост на хотелската база през съответния месец. Около 90 на сто от всички хотелски стаи и места за настаняване в страната са били ангажирани според агенцията. В същото време обаче едва половината от леглата са заети, което означава, че много от гостите са плащали двойни и тройни стаи, но са ги заемали самостоятелно. Капацитетът на общо 2300 хотела в страната е 242 хил. легла и потенциал за 6,67 млн. нощувки по данни на Националния статистически институт (НСИ). Реализираният брой нощувки е 3,12 млн. както от чужденци, така и от българи, което е около половината от възможностите ни.

Лидер с 1,137 млн. броя нощувки през първия летен месец юни е Бургас. На второ място е Варна с 850 хил., третата позиция по заетост е столицата със 121 хил. нощувки. Съответно гостите на сравнително по-топлия Бургас са били около 209 хил. души, в морската столица посетителите са 163 хил. и в столицата - 83 хил. Така за съответните най-търсени градове средният брой на нощувките е около 5,5 за Бургас, 5,2 за Варна и в София гостите са оставали за по-малко от два дни.

Юни обаче се счита от туристическия бранш и най-вече от морските курорти за по-слаб тази година, като голямото наваксване в броя на гостите започва от юли и поради добрите метеорологични условия продължава през целия септември до средата на октомври.
Още от статията на „Монитор"