Акциите в Европа днес поскъпват, тъй като инвеститорите се надяват на скорошен край на кредитната криза, пише агенция Bloomberg. Най-силна е търговията с ценните книжа на швейцарската банка UBS AG, тъй като се спекулира, че с $19 млрд. обезценени активи и $15 милиарда увеличение на капитала може би е отбелязана повратната точка.

Индексът на европейските акции Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 1.5% в Лондон в края на сутрешната търговия днес. За индекса първото тримесечие на 2008 г. бе най-слабото от кризата през 1987 г.

Фондов мениджър в Париж коментира: "Можем да си представим, че най-лошото вече е зад нас. Увеличение ка капитала на UBS е гарантирано, така че няма да има финансови грижи. Това позволява инвеститорите да виждат чашата наполовина пълна".

Само тази година от глобалните капиталови пазари бяха зачеркнати близо $2.8 трилиона стойност заради кредитната криза и притеснения, че забавянето на световната икономика ще навреди на ръста на печалбите на корпорациите.

Днес индексите в 17 западни европейски държави се засилиха (с изключение на Норвегия). Британският FTSE 100 добави 1.1%, френският CAC 40 и германският DAX се покачиха с 1.6%.

По-рано японският и хонконгският борсови индекси приключиха на положителна територия.

Най-любопитно бе представянето на акциите на UBS, които днес поскъпнаха с 6.2%. Европейската банка с най-големи загуби от ипотечната криза в САЩ ще търси 15 милиарда швейцарски франка за увеличение на капитала, а досегашният председател Марсел Оспел ще напусне поста, заменен от Петер Курер. Допълнително обезценяване на активи от $19 милиарда ще доведе до загуба от 12 милиарда франка за първото тримесечие.

Обезценяването на активите е високо по значение, но бе очаквано. По-голямата част от него вече бе отработена от пазара и новината за милиардните загуби е почти добра - обяснява банков анализатор от Цюрих. В тази връзка Deutsche Bank смениха рекомендацията си от "дръж" на "купувай" с аргумента, че съвкупният риск на UBS е намалял.

Акциите на американската голяма банка JPMorgan Chase в Германия се търгуваха с 15 цента по-скъпо. Банката вероятно няма да обезценява активи заради колатерализирани дългови облигации, казал е анализатор от Goldman Sachs за клиенти днес.

До този момент финансови фирми от целия свят са обезценили активи от $208 милиарда заради участие на вторичния ипотечен пазар в САЩ, изчислили са в Блумбърг. Според участници на пазара, сегашната криза в банковата сфера е най-силната от 30 години насам.