Сега вложителите печелят много от инвестициите си, на първо място на нюйоркската борса. Три важни индекса на акциите достигнаха там до рекордни стойности. Историята показва, че подобни постижения най-често са последвани от загуба в курса.

Само една цифричка, една моментна снимка, и въпреки това тя наелектризира цели държави. Водещият германски индекс Dax на франкфуртската фондова борса достигна бариерата на 7000 пункта. Медиите съобщиха за това по начин, сякаш в Германия се е случило нещо изключително. Обаче нещата не стоят точно по този начин.

Борсите по целия свят сега са във възход; дори и най-консервативните пазари на акции са възбудени. Това например се отнася също и за борсата в Шанхай, която в края на 2004 и началото на 2005 регистрира загуби, докато тогава останалите търговски центрове се радваха на малки междинни пикове. А борсите в Токио и Ню Йорк много преди Dax достигнаха невероятни висоти.

В Америка напоследък не само осредненият Dow Jones Industrial отбеляза рекорд. Също и браншовите индекси Dow Jones в транспортния и енергийния сектор стигнаха нива по-високи отпреди.

За 78 годишната история на индекса Dow Jones нещо подобно се е случвало само за 21 борсови дни. 21 дена за осем десетилетия. Това трябва да се премисли.

Всъщност по тази причина инвеститорите на Wall Street в Ню Йорк сега не са настроени да празнуват. Трикратният триумф предизвиква лоши спомени. Точно тази рядка борсова констелация в миналите десетилетия е била предупредителен сигнал за настъпващ срив.

В миналото спадът най-често е идвал близо една година, след като трите индекса заедно достигат до рекордни стойности. И не само това - малко по-късно епидемията, водеща до намаляване на цените на акциите, се е пренасяла през океана и е водила до понижения и във Франкфурт на Майн.

Сега някои борсови експерти считат, че са открили причината за цикличното повторение в борсовата история. Те се боят именно от това, което за некомпетентния би било източник на национална гордост: от добрите икономически резултати на предприятията.

Основанията са следните: ако фирмите в САЩ, Япония и Германия продължават да печелят толкова здраво, колкото напоследък, то централните банки на трите икономически региона няма да се въздържат да не покачат лихвите си.

Това ще доведе до спирачен ефект в пазара на недвижими имоти, на първо място в Щатите, след това до загуба на курсовете на световната борса в Ню Йорк и в крайна сметка до падащи цени на ценните книжа и в другите влиятелни фондови пазари по света.

„По наше мнение ще е твърде рисковано, ако се ръководим само от добрите икономически данни от Европа, Япония и САЩ" - например е мнението на Уилям Дейвис, шеф на европейските акции на британското фондово дружество Threadneedle.

Затова за германците е най-добре да няма много добри новини от Германия. А в момента там най-важните концерни печелят изключително добре и икономиката се разраства чувствително.

Застрахователният гигант Allianz е регистрирал печалба над € 7 млрд. и възнамерява и в бъдеще да печели поне толкова добре. Акциите на Allianz са едни от най-влиятелните при формирането на Dax

Не е само това. Най-големите в света в химическата индустрия BASF за първи път в историята си минаха € 50 млрд. оборот: печалби нагоре, бъдещето добро. Автомобилният доставчик Continental, както и самата Deutsche Börse, са с блестящи печалби и ще търсят още по-добри постижения през идните месеци.

Конюнктурата във ФРГ сега е такава, че все повече хора си намират работа. В момента в Германия в статистическите служби са регистрирани 39,7 млн. трудещи се, с 452.000 души повече от периода на миналата година. Средно за годината се очакват половин милион по-малко безработни от предходната 2006. Прогнозата за ръст на БВП бе повишена от 1,5% на 2,3%.

И това точно е онзи подем, от който се страхуват борсовите песимисти. Те считат, че централните банки ще тръгнат да се борят с високата инфлация с по-високи лихви, и по този начин като страничен ефект ще смъкнат курса на акциите на най-значимите борси в света.

По-конкретно, напоследък почти всички макроикономисти прогнозират, че ЕЦБ ще вдигнат идния месец лихвите си отново. Дори повече от половината от допитаните от Ройтерс експерти считат, че след още един месец ще има още едно повишение на лихвата от страна на „пазителите на еврото". Дали Федералният резерв също ще вдигне лихвите още не е ясно.

„Ако това се случи, преценявам, че средните загуби на акциите на предприятията от Dax ще съставят между 5% и 15% в идните месеци - казва фондов мениджър от Франкфурт.

Предишни години Фед вдига лихвата без това задължително да се отрази на курса на акциите, но все някога ще бъде достигната точката, при която повишаването на лихвите ще се отрази като спирачка върху ръста на приходите на предприятията. „Тогава това може да натисне също и курсовете надолу".

След година ще знаем повече за това дали всеки път съчетанието от рекорди в борсовия индекс в транспортния отрасъл, в енергийния сектор и осреднения индекс на промишлеността в Америка е предвестник на загуби в курса на акциите в световен мащаб.

                                                                                                        По материали на Spiegel