Президентът на САЩ Джордж Буш утре ще се постарае да подсигури успешния завършек на преговорите за постигане на споразумение за свободна търговия в света, предава британският Telegraph от Давос.

В реч за икономиката пред Конгреса, Буш ще постави искането да бъдат удължени правомощията му до изтичане срока на преговорите за споразумение за СТО - в противен случай е реален рискът от глобална икономическа злополука. Речта на Буш идва в момент, в който министрите по търговията изковават условията на сделката за намаляване на митническите тарифи и субсидиите за селското стопанство до края на годината.

Комисарят по търговията на ЕС Петер Манделсон вчера се срещна с американския си колега Сюзан Шваб. В събота близо 30 министри се споразумяха да възобновят преговорите, които са насочени към намаляване на бедността и стимулиране на икономическия ръст.

От няколко месеца главните представители на търговските интереси на страните по сделката провеждат трескави разговори. Днес Манделсон ще се срещне в Женева с министъра на външните работи на Бразилия с надеждата, че ако САЩ намалят субсидиите за селското стопанство, Бразилия може да бъде спечелена за каузата.

Ако срещата е успешна, ще е от централно значение Буш да удължи специалното си пълномощие за преговаряне. Това ще му позволи да вземе бързо решение в рамките на преговорите, без да очаква специфичното потвърждение от Конгреса. Американският президент е главното лице в преговорите, но специалните му правомощия изтичат през юли.

В речта си утре Буш ще предупреди контролирания от Демократите Конгрес, че ако конгресмените не се съгласят да удължат ефективния му срок за сключване на преговори, ще бъдат отговорни за причиняване на икономическа парализа в САЩ и целия свят.

Развиващите се страни искат от богатите държави повече достъп до пазарите на селскостопанска продукция. Това може да стане, като развитите държави намалят субсидиите си и митническите тарифи. Развитият свят иска повече достъп до доходния пазар на индустриални стоки и услуги в по-бедните страни.

В средата на миналата година преговорите бяха замразени. Дори когато преговорите са възобновени, бариерите които трябва да се преодоляват остават твърде високи. Формално Манделсон обеща да съкрати и по-нататък подкрепата за селското стопанство в ЕС, а САЩ тепърва трябва да го стори.

Паскал Лами, генерален директор на СТО, казва, че преговорите от Доха са „живи, те продължават". След опитите в Канкун през 2003 и в Женева миналата година, срещата на министрите в Давос е сред последните шансове за постигане на споразумения за СТО.

Но Лами е казал, че „прозорецът на възможността" от призивите на Буш да се удължат правомощията му по-скоро е малък. Времето изтича - става въпрос за месеци, а не за тримесечия.