Венецуелската компания PDVSA до края на годината ще подпише с ЛУКОЙЛ съглашение за начало на съвместен добив на нефт, съобщава електронното издание на РБК Daily.

Добивайки нефт от блока „Хунин-3", разработван вече втора година от руснаците, ЛУКОЙЛ ще бъде първата чуждестранна корпорация, която ще получи право на работа във Венецуела при новите условия на Уго Чавез, които принудиха големите в бранша ExxonMobil и ConocoPhillips да се оттеглят.

Историята на руското чуждестранно петролно начинание датира от октомври 2005, когато дъщерното предприятие ЛУКОЙЛ Оверсиз и PDVSA подписаха съглашение за провеждане на изследователски работи на блока „Хунин-3". По предварителни данни, в района има залежи на 235 млрд. барела тежък и свръхтежък петрол, като изследваните запаси са 80,5 млрд. барела.

В течение на три години ЛУКОЙЛ е трябвало да направи количествена оценка и сертификация на находището, разположено на площ 640 кв. км, след което двете страни трябвало да изготвят концепция за съвместна разработка.

Още по-рано, през ноември 2004 година, ЛУКОЙЛ и PDVSA са подписали меморандум за разбирателство. Тогава руски мениджъри са говорили, че за реализации на проекти е нужно създаването на смесено предприятие, в което 51% ще бъдат за венецуелската страна, а 49% за ЛУКОЙЛ. За руснаците трябвало да останат и пълномощията на оператора. По оценка на него време, към 2010 ЛУКОЙЛ можел да добива във Венецуела по 10 млн. тона нефт годишно.

Ситуацията се промени, след като през януари тази година Чавез издаде декрет за национализация на петролния отрасъл в страната, в следствие на което транс-националните петролни гиганти Chevron, BP, Total и Statoil се съгласиха на новите условия, а Phillips и ExxonMobil напуснаха Венецуела.

В резултат от „петро-национализацията" PDVSA сега контролира 78% от добива на нефт в региона. По различни оценки правителството е получило проекти на обща стойност $31 млрд. Само активите на ConocoPhillips са оценявани на $10 млрд. Напускайки Венецуела, компанията се е лишила от добив на 130 хил. барела нефтен еквивалент дневно, или 5,5% от съвкупното й производство. В резултат чистата печалба на компанията е паднала 17 пъти за второто тримесечие на годишна база.

През юни, когато се е „изковавало" споразумението, руски мениджъри са заявили, че няма да влизат в проекти, които са оставени от американските компании. Настоявало се е за подписване на контракт за блока „Хунин-3".

Тази неделя Чавез е заявил, че към края на годината ще бъде сключено подобно съглашение. Според лидера на Венецуела, PDVSA планира създаването на смесено предприятие с ЛУКОЙЛ по добива. Чавез е подчертал, че е поканил руския президент Путин да посети Венецуела през декември 2007, когато ще се подписва съглашението с ЛУКОЙЛ.

Обаче параметрите най-вероятно ще се отличават от тези отпреди няколко години. Според сега действащото законодателство на Венецуела, за ЛУКОЙЛ ще бъдат 40%, а за PDVSA - 60%.

Експерти считат, че поради дружеските отношения на Венецуела и Русия, ЛУКОЙЛ може да разчита на благоприятни условия за работа в южноамериканската държава.