„Спешни мерки срещу зърнената спекула", тръби „Монитор"

Правителството на Сергей Станишев може да спре спекулата със зърното и поскъпването на хляба и хранителните стоки от животински произход. Ако гласува спешно мерките, предложени от Комисията за наблюдение и анализ на цените към МС.

След продължило повече от четири часа заседание двайсетте представители на министерства и потребителски организация предлагат изпълнителната власт да гласува попълване запасите от зърно на Държавния резерв с внос.Втората мярка за укротяване на спекулата е обновяване на наличните количества зърно.

По настояване на Федерацията на потребителите и на икономически експерти в мерките е записано и правителството да настоява пред ЕК за разрешение за безмитен внос на пшеница и царевица от трети страни. Така ще бъдат спестени по 10 евро за всеки тон вносно зърно.

Комисията реши още всички наши дипломатически мисии да окажат съдействие при закупуването на количествата за попълване на резерва.

Започват и масирани проверки в търговската мрежа за необосновано поскъпване на продуктите с препоръчителна цена, съобщиха за "Монитор" участници в заседанието на комисията.

ОПАСЕНИЯТА

"Няма срокове, въпреки настояването ни. Бързото гласуване на мерките ще е тест за решимостта на правителството да се справи със зърнената криза", категоричен бе шефът на Федерацията за защита на потребителите Павел Кърлев. Той подчерта, че чиновниците от комисията дълго спорили как да запишат причините за скока на цената на зърното от 180 на 400 лв. за тон.

В началото на жътвата пшеницата вървеше по 180 лв. за тон, а в края й е по 400 лв. за тон.

ПРИЧИНИТЕ

Решиха, че виновник №1 са природните условия, следвани от увеличението на доходите на населението и по-големите му покупателни възможности. Накрая срамежливо вписаха "има и спекулативен елемент", каза още Кърлев. Той обясни,2 че бурни дебати предизвикало и предложението субсидиите за земеделските производители от 160 лв. на декар да бъдат обвързани със задължението да продадат на държавния резерв около 100 000 т зърно по 230 лв. за тон. Идеята била мотивирана от това, че фермерите пак ще получат по толкова пари, за колкото продават в момента зърно на спекулантите. Чиновниците обаче я отхвърлили, с твърдението, че това на практика е държавна регулация, а не свободен пазар.

Като причина за кризата със зърното повечето от участниците в заседанието обвинили интервенционната агенция, която все не е подсигурила необходимите си запаси от зърно. Представителят на ЕК обаче обяснил, че тази агенция има други функции - да се намесва когато падат цените, за да защити производителите. От Еврокомисията охладили и мераците на нашенски чиновници да деблокират количества зърно от резерва. Няма механизми Брюксел да ни разреши подобни стъпки, подчертал представителят на ЕК.

„Държавата най-после призна, че има спекула", коментира „Сега"

След шоковото поскъпване на почти всички хранителни стоки през последните седмици вчера комисията "Антиспекула" най-сетне успя да се събере и установи очевидното - стоките в магазините поскъпват и заради спекула.

"Има явни елементи на спекулативно поскъпване на някои стоки, но при други има обективни причини като международните цени, поскъпването на електроенергията и конюнктурата от членството ни в ЕС", заяви Веселин Божков, зам.-шеф на КЗК и член на Комисията за наблюдение на цените. Сред факторите Божков нареди и нарастването на работната заплата, което стимулира търсенето.

Членове от комисията дадоха и примери за спекула. Няма причина за увеличение на цената на олиото сега, защото в момента се преработва слънчоглед от миналата реколта. Освен това добивите тази година ще са около 800 000 т., а само половината от това количество е необходимо за потреблението в страната ни", уточниха те. Бил засечен и износ на наше олио на цена, по-ниска от тази на вътрешния пазар. Огромните разлики в цените на брашното също създават съмнения за спекула. В момента из страната цената за тон е от 550 до 800 лв.

Комисията посочи и как смята да бори спекулата. Първата крачка е предоставянето на редовна информация коя страна от ЕС продава зърно на изгодни цени. Нашите фермери например могат да си купят по-евтина царевица от Унгария - тамошната интервенционна другата седмица пуска на търг значителни количества.

Друга идея е да се прави сравнителен анализ на цените и потребителите редовно да бъдат информирани в кои райони на страната храните са най-евтини и къде е най-скъпо, съобщи Богомил Николов от Българската национална асоциация на потребителите. Така щяла да се стимулира конкуренцията между отделните производители.

Според Николов Държавният резерв в момента е с вързани ръце и можел да се намеси на пазара само ако Брюксел разреши да освободи количества зърно. От резерва пък обявили пред комисията "Антиспекула", че тази година ще запълват житните запаси не от родния пазар, а чрез внос. Държавният резерв щял да закупи от страни от ЕС поне 100 000 тона жито, а с царевица щял да се снабди от Украйна, защото цените там са по-ниски.

Обсъдена била и идеята Комисията за защита на потребителите да тръгне по магазините да проверява кои търговци надуват цени. Това можело да стане най-лесно при стоките с препоръчителни цени. Членовете на комисията обаче не можаха да обяснят как ще бъде наказан търговец, който предлага стоката значително по-скъпо от препоръката на производителя, след като в условията на пазарна икономика всеки от тях сам калкулира надценката.

Междувременно стана ясно, че и Комисията за защита на конкуренцията вече прави няколко разследвания на сектори, за които има съмнения за наговаряне между производителите да поддържат изкуствено високи цени. От КЗК обаче не дават допълнителна информация, за да не се попречи на разследванията.

ВЪНШЕН ФАКТОР

"Антиспекула" е стигнала до извода, че и влизането ни в ЕС се е отразило на цените у нас. Стоките в Северна България са поскъпнали чувствително, след като от производители, тържища и магазини там масово пазаруват румънци. Още преди 2 месеца наши зърнопроизводители предупредиха, че румънците са започнали да изкупуват новото жито на двойно по-високата цена от 320 лв. за тон. В момента северните ни съседи пазаруват дини и пъпеши в Любимец директно от бостаните.

„Подозират митничари за контрабанда на цигари", разкрива „Монитор"

Има подозрения, че четирима митничари участват в контрабанден канал за внос на цигари от Сърбия. Това съобщи новият шеф на ГДБОП главен комисар Кирил Георгиев вчера.

При спецоперация на антимафиотите и Гранична полиция в началото на август в международния влак Ниш-София са заловени 22-ма българи и един сърбин. Те пренасяли контрабандно 14 450 кутии цигари.

Главен комисар Георгиев подчерта, че контрабандните цигари са намерени след като пътниците във влака са минали на митническа проверка. Как и при какви обстоятелства е направена тя се изяснява в момента. Факт е обаче, че според документите при проверката на митницата е отбелязано, че няма нищо нередно. В тях се сочело, че въпросните българи и сърбин пренасят само 250 кутии цигари т.е. по един стек на човек, колкото е позволено по закон.

При проверката на мобилната група обаче изскочили още 14 450 недекларирани кутии. По голяма част от тях били със сръбски бандерол, а останалите - от българските безмитни магазини, които все още съществуват по границите ни с държави, които не са членки на ЕС.

Срещу задържаните лица вече е започнало разследване. То обаче трябва да изясни също защо митничарите, които са били на смяна в този ден, са пуснали цигарите. Единият вариант е да не са ги намерили, което означава, че не са проверявали както трябва. Другият вариант е да са ги пропуснали съвсем умишлено. Ако е вторият вариант, то те едва ли са свършили тази работа безвъзмездно. Главен комисар Георгиев заяви, че и четиримата митничари от Драгоман, които са били на смяна по време на трафика, се разпитват по случая.

Според директорът на Национална служба "Гранична полиция" Красимир Петров, през първите шест месеца на 2007 г. на граничните пунктове Драгоман, Калотина, Смолян, Елхово, Бургас, Русе са работили 701 мобилни групи. Те са проверили над 26 000 лица, 11 700 коли и камиони, 100 влака, 34 кораба. Мобилните групи са открили и иззели 60 000 кутии цигари, 900 бутилки алкохол, 172 000 бройки от други най-различни контрабандни стоки. Най-малко са нарушенията на граничния пункт край Смолян, а най-много били тези при Драгоман. Заради това там тече пълна проверка.

„Парното стресира със суперсметки", отбелязва „Труд"

Стотици абонати на "Топлофикация"-София са като попарени с вряла вода от изравнителните сметки за парно, които фирмите за топлинно счетоводство вече изпращат по домовете им.

Някои хора имат да дават по 100, 200, дори по 2000 лв., съобщиха вчера от Федерацията на потребителите. Най-разгневени били тези, които са студували от икономии, а сега трябвало да доплащат.

„Нов акциз ще удари пушачите по джоба, "Виктори" ще стигне 3.40", предупреждава „Дневник"

Увеличението на акцизите, предложено от Министерството на финансите за догодина, е поне 8% за горивата и 33% за цигарите, научи "Дневник" от депутати от управляващата коалиция. На срещата в "Евксиноград" преди десет дни министър Пламен Орешарски е представил вариант за нарастване на акциза върху безоловния бензин, газьола, керосина, кокса, въглищата, тока и цигарите, като най-сериозен е ръстът при тютюневите изделия, а най-малък е за бензините. Така литър бензин от догодина ще поскъпне средно с 5 ст., докато кутия от най-продаваната марка цигари "Виктори" ще стане 3.40 лв. вместо сегашните 2.60 лв.

Заради споровете около въвеждането на плоския данък върху личните доходи не се е стигнало до обсъждане на новите ставки, обясниха участници в срещата. Очаква се те да бъдат приети до края на август.

Официалните мотиви за увеличението на акциза са необходимостта да бъдат достигнати минималните нива на облагане в Европейския съюз, както и да се ограничат проинфлационните фактори, за да може страната по-бързо да изпълни номиналните критерии за членство в еврозоната. Докато при горивата нарастването следва уговорен с Брюксел график до 2013 г., интересно е, че финансовият министър за втори път вдига акциза за цигарите предсрочно спрямо договореното за тях. И в двата случая мотивът е да се смекчи инфлационният шок, който би се получил, ако минималните акцизни нива за тютюневите изделия в Европа бъдат достигнати в навечерието на влизането ни в еврозоната. Разликата между 2005 г. и сега обаче е в прогнозите, включително и на самия Орешарски, за отлагане на това членство доста отвъд първоначално планирания период 2009-2010 г.

В началото на 2006 г. в сила влезе акцизът, предвиден за 2008 г., в резултат на което цигарите средно поскъпнаха с 1 лв. Сега от министерството предлагат от догодина да се въведе предсрочно и половината от предвидената ставка за 2010 г., а другата половина да остане за 2009 г. Това означава, че от следващата година сегашните 74.75 лв. за 1000 къса ще станат 100 лв. за 1000 къса.

Още не е ясно в какво съотношение ще се увеличават двете части на акциза - специфичният (начислява се върху единица продукция) и адвалорният (процент от продажната цена). Производителите на чуждите марки цигари от доста време настояват увеличенията да са основно на специфичната част, тъй като това ще е добре за по-скъпите цигари. По настояване на "Булгартабак" обаче от миналата година адвалорната част беше значително увеличена за сметка на специфичната, което облагодетелства по-ниския ценови клас и като цяло продукцията на местния монополист.

Към този момент все още е трудно да се каже как и дали заявените от управляващите промени в подоходното облагане чрез въвеждането на плосък данък, намаляването на осигурителните вноски и повишаването на акцизите ще променят общата картина на преразпределението през бюджета за 2008 г. Според някои експерти е възможно да има големи размествания в разходните политики. Още преди няколко месеца, когато премиерът Сергей Станишев поръча на приходните агенции да подготвят доклади с мерки за увеличаване на събираемостта, той загатна, че резерви за повече пари има от ограничаване на контрабандата и измамите с ДДС, както и от акцизи.

Повишението на косвените данъци и особено върху горивата ще доведе до по-висока инфлация в момент, когато въвеждането на плосък данък може да намали доходите на най-нископлатените, отчитат анализатори. Акцизът върху горивата върви по график, договорен с ЕС, който не може да бъде нарушен, припомнят от финансовото министерство. Горивата със сигурност ще поскъпват до 2013 г., когато трябва да се достигнат минималните за ЕС акцизни ставки.

„Нормативен хаос свали звездите на "Хилтън", пише „Монитор"

Стара наредба за категоризация на хотелите остави столичния "Хилтън" без петте му звезди, докато с направени впоследствие промени в нея се признава, че той отговаря на критериите, се разбра вчера. Недоразумението лъсна, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли категоризацията на "Хилтън" като петзвезден луксозен хотел.
С решение от 30 юли магистратите са приели за правилно решението на тричленния си състав от началото на годината, че Държавната агенция по туризъм /ДАТ/ с основание е отказала да даде пет звезди на обекта с мотива, че не отговаря на минималните изисквания за луксозния клас.
ВАС е отхвърлил жалбата на собственика на хотела - Компания за луксозни имоти, става ясно от решението на магистратите, което не подлежи на обжалване.
Съдът отказа да приеме довода на притежателя, че хотелът вече отговоря на критериите на променената наредба за категоризацията на туристическите обекти, където се предвиждат норми за бизнес хотелите, за какъвто се води и "Хилтън". В решението си магистратите са се съобразили със старата наредба, по която е направен отказът. Така те се съгласяват с мотивите на агенцията по туризъм, направени още миналото лято. Тогава комисия от ДАТ реши, че хотел "Хилтън" не отговаря на минималните изисквания за пет звезди заради няколко пропуска - според тогава действащата наредба хотелът трябваше да има входна козирка с височина 4.5 метра, три самостоятелни заведения, басейн, самостоятелен вход за спортно-занимателния блок и оборудван санитарен възел в камериерските помещения. Отказът на агенцията създаде напрежение сред туристическия бранш, който реагира остро на информацията за отнетите звезди. Казусът можеше да засегне и други представители на международните вериги като "Кемпински" и "Шератон", които обаче в момента ремонтират хотелите си и чак след това ще се явят на категоризация.
Въпреки отказа на ДАТ и проточилите се дела, "Хилтън" сложи тази категоризация и продължи да я ползва, изчаквайки решението на ВАС. От Компанията за луксозни хотели и мениджърското ръководство на "Хилтън" вчера отказаха каквито и да са коментари по случая.
Изходът от създалата се ситуация е обектът да кандидатства за звезди по новата наредба, която е в сила от няколко месеца, заявиха от ДАТ. Тя е значително по-облекчена и хотелът няма да има проблем да покрие изискванията, за да продължи да държи табелката с петте звезди, твърдят подчинени на Анелия Крушкова.
В сегашната нормативна уредба за бизнес хотелите задължителните заведения са сведени до ресторант и лоби бар.

„Нашата фондова борса в Топ 10 по дебюти", информира  „Сега"

Българската фондова борса (БФБ) се нареди сред 10-те европейски борси с най-много фирмени дебюти и първични публични предлагания на акции, съобщи вчера Expert.bg. Начело в класацията, която е за второто тримесечие на годината, е Лондонската борса, където са дебютирали 36 компании. Нашата БФБ е на девето място с 4 старта - на "Каолин", "Корпоративна търговска банка", "Първа инвестиционна банка" и изба "Тодоров".
След нас остават големи борси като Швейцарската и Виенската съответно с 3 и 1 първично публично предлагане през април-юни. Изненадващо на втора позиция се нарежда Варшавската борса с 20 дебюта, посочва Expert.bg. С по 14 дебюта за тримесечието са били Юронекст и ОМХ, следвани от борса Италиана и Дойче бьорзе съответно с 12 и 11 нови компании.
Като се има предвид натоварената програма за първични публични предлагания до края на годината, софийското тържище може да се изкачи още в тази класация, коментират специалисти. В момента около 20 компании са заявили интерес да станат публични чрез листване на фондовата борса. Списъкът включва имена като "Нетинфо", M3 Communications Group, "Българска издателска компания", "Енемона", "Лев инс", "Херти", "Трейс груп холд", Инвестбанк и др.

„Забраниха рекламите на "безплатни стоки" , научаваме от „Новинар"

Търговците няма да могат вече да предлагат и продават от разстояние лекарства, хранителни добавки, хомеопатични и други продукти, представяни, че имат лечебно действие. Забраната се налага с промени в Закона за защита на потребителите, публикувани в Държавен вестник, които влизат в сила след месец. Доставчикът освен това няма да има право да приема авансово плащане на дадена стока, купена от разстояние, освен при изрично съгласие на потребителя. Законът забранява нелоялните търговски практики, а глобите и санкциите за нарушаване правата на потребителите се увеличават в пъти.
Търговецът ще бъде санкциониран дори ако в информацията за дадена стока има верни неща, но съдържа като цяло подвеждащи данни, които могат да заблудят средния потребител. Наказуемо е скриването на съществена информация за стоката и услугата или за тяхната цена или представянето й неясно и неразбираемо за купувачите. Ако цената не може да бъде изчислена предварително заедно с всички данъци, търговците трябва да посочат как тя се изчислява, като включат всички допълнителни разходи - за транспорт, доставка, пощенски услуги, които клиентът ще трябва да плати.
Забранява се да се указва, че при закупуването на дадена стока се увеличават възможностите за печалба при лотарии и други хазартни игри. Забранява се също да се представя, че дадена стока или услуга се предоставя "безплатно", "безвъзмездно" или "без разходи", когато потребителят трябва да заплати някаква сума за стоката или услугата освен неизбежните разходи, необходими да отговори на търговеца или за доставката. Всяка сутрин пощенските ни кутии са пълнени с всякакви настойчиви и непоискани търговски съобщения . Пращат ни ги по електронна пощта, обаждат ни се по телефона. Законът вече забранява подобни агресивни търговски практики.
Рекламите, които насърчават децата да закупят или да убедят своите родители или други възрастни да им купят стоката или услугата, която се рекламира, също ще бъдат преследвани от закона.
Федерацията на потребителите вече води дела срещу Съвета за електронни медии, срещу Държавната комисия по хазарта и Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката и енергетиката за това , че не са санкционирали използването на деца в рекламен клип. В него 4-годишно дете убеждава, че колкото повече SMS изпрати, толкова по-голяма е вероятността да спечели джип.
До 15 000 лева ще бъдат глобени търговците, които рекламират пред потребителя стока или услуга, а след това откажат да я доставят или приемат поръчка за услугата. Глобата ще плати и този, който, за да продаде дадена стока, обявява намаление, като твърди, че количества са ограничени.           

„Стягат "Булгаргаз" за фондовата борса", съобщи "Монитор"

"Булгаргаз" ще увеличи  двойно пазарната си капитализация, която в момента е над 1 млрд. лв., за да може да се листва на борсата. Това предвижда стратегия за развитие на компанията, която ще бъде представена за одобрение на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, научи "Монитор".
С встъпването си в длъжност министър Димитров обяви, че "Булгаргаз" трябва да се приватизира чрез борсата, докато все още има интерес към компанията. Интерес към приватизацията на газовото дружество проявява руският газов гигант "Газпром".
В момента "Булгаргаз холдинг" е в списъка на забранените за приватизация дружества. В него са над 100 държавни предприятия.
Не трябва да се избързва с листването на "Булгаргаз" на борсата. Първоначално там трябва да бъдат предложени не повече от 30% от акциите на дружеството, за да се тества пазара. Освен това  преди това е задължително да се увеличи капиталът на дружеството, както и чрез законодателни  промени да се промени ценообразуването, за да се гарантира прилична норма на възвръщаемост на потенциалните инвеститори. Тя трябва да е в рамките на 12-13 %, коментира за "Монитор" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.
Проектът на стратегия за развитието на "Булгаргаз" предвижда пъроначално газовата ни компания да се листва първо на българската, а после и на международна фондова борса.
 Така пък ще бъдат привлечени инвеститори, за да набира още мощ компанията и да може да настъпи от регионалния към европейския пазар, коментираха източници от газовата ни компания.
Освен това холдингът ще  разшири структурата си и сегашните четири дружества - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Булгартел" и "Набуко България" като в следващите четири-пет години да нараснат на десетина. Първата цел ще е създаването на фирма за специфичните газови строителни и монтажни дейности, като за целта ще се предприемат придобивания на вече съществуващи такива частни фирми, вместо тепърва да се гради структура и да се привличат специалисти.
По- лесно е да купим утвърдени на пазара дружества, като вероятно първо ще се предприемат преговори за "Газстроймонтаж", която преди години бе приватизирана, добавиха от "Булгаргаз".
Германската компания RWE става акционер в проекта за доставка на азейберджански придоден газ до Централна и Западна Европа -"Набуко". Очакваме споразумението да бъде подписано в най-кратък срок,  коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов. Така броят на компаниите, които ще изграждат газопровода стават шест. Освен RWE това са "Булгаргаз", австрийската ОMV, турската "Боташ", румънската "Ромгаз" и унгарската МОЛ. Очаква се международната компания за строителството на съоръжението, което ще струва над 4 млрд. евро да бъде създадена до края на 2007 г.
В момента се водят преговори и с френската "Газ дьо Франс" да се включи като акционер в "Набуко". Най-късно през септември ще бъде избрана и фирма, която да изготви техническия проект на "Набуко".

„Започват проверки на енергийните съоръжения", информира „Новинар"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще започне проверки на енергийните съоръжения в цялата страна за готовността им за есенно-зимния период. Валентин Кирчев, зам.-председател на комисията, обяви, че ревизиите в началото на септември ще установят дали енергийните компании са ремонтирали електрическата мрежа, подстанции, трафопостове и други съоръжения, така че да се ограничат прекъсванията на тока и авариите през зимата. ДКЕВР продължава проверката на Е.ОН, собственик на енергото във Варна, заради токов удар, при който изгоряха електроуредите на 20 семейства, живеещи в местността Траката.
Енергийният регулатор глоби ЧЕЗ България с общо 200 000 лева заради създадените затруднения за потребителите при плащане на сметките за ток и заради неизпълнение на лицензионни дейности.

„Параходство БМФ продава активи на търг", научаваме от  „Монитор"

Параходство "Български морски флот" (БМФ) получи разрешение от Министерството на транспорта да продаде на търг с тайно наддаване три недвижими имота, два моторни кораба и над 1 500 товарни контейнера, съобщи БФБ - София.
Транспортното министерство е разрешило на БМФ да сключи и договор за замяна с Национална агенция за приходите. Според контракта Параходството се задължава да прехвърли собствеността на двуетажна сграда със застроена площ от 1 577 кв. м., разгъната площ 3 154 кв. м., намираща се във Варна.
Срещу това дружеството ще придобие имоти в морската ни столица, собственост на НАП, с обща площ от 780 кв. м, заедно с изградените върху тях постройки, които са с обща застроена площ от над 500 кв. м. Началната цена на активите, които ще се предлагат на търг с тайно наддаване, както и на тези, обект на договора за замяна, ще бъдат определена от независим оценител.

„Красимир Гергов прави два хотела в София", съобщава „Дневник"

Рекламният бос Красимир Гергов в съдружие със собственика на срутилата се сграда на столичната улица "Алабин" Георги Кирчев правят два нови хотела в София, показа проверка на "Дневник". Красимир Гергов потвърди информацията. Единият от хотелите се намира на ул. "Солунска" и е пред завършване. Другият трябва да е готов до година и половина и ще се намира в старата сграда на музикалното училище на ул. "Оборище".

Инвеститор и в двата хотела е компанията "Кардеа", в която Гергов и Кирчев държат по 25%, показва фирменият регистър ДАКСИ. Съсобственици са и други хора, с които двамата имат общ бизнес в още компании.

Хотелът на "Солунска" се намира на мястото на бивше кино. Сградата е наша собственост, потвърди във вторник Гергов. Първоначално на нейното място е трябвало да бъде построен търговски център на три етажа, но след пожар преди няколко години сградата е срутена до основи и на нейно място се появява шестетажен хотел.

Името на комплекса е "Трейшън хотел" (Thracian Hotel) и ще е част от международната верига "Бест уестърн" (Best Western). Обектът трябва да бъде открит до началото на ноември и ще е в категорията на четиризвездните бизнес хотели.

Вторият обект в столицата ще се казва "София 5" и ще е част от луксозната верига "Прифърд бутик" (Preferred Boutique). "Кардеа" е наемател на сграда, която преди години беше на музикалното училище, а през 2000 г. е реституирана и върната на Българската католическа църква. Монсеньор Христо Пройков, който е представител на църквата, потвърди, че сградата ще стане хотел. Тя е отдадена под наем за дълъг период от време. Имаше няколко желаещи да наемат къщата, но се спряхме на предложението за хотел, каза монсеньор Пройков и допълни, че инвеститорите сами са предложили проекта на църквата.

И двата обекта ще се управляват от специализираната консултантска компания "Интернешънъл хотел мениджмънт консултинг" (International Hotel Management Consulting) на италианеца Рой Ламбранци.

„Остават 4 дни за регистрация на личните кладенци", предупреждава „Новинар"

Собствениците на кладенци имат още 4 дни, за да ги регистрират, напомниха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От 300 до 500 лева ще бъдат глобени хората, които до 11 август не запишат водоизточника в имота си, който ползват за домакински нужди, за напояване и за отглеждане на животни.
Законът за водите, влязъл в сила през март 2007 г., даде възможност гражданите, които имат кладенец за лични нужди и не са го регистрирали в общината до 1 септември 2006 г., да го запишат в басейновата дирекция, в която попада селището и водоизточниците в него.
Не се изисква да се монтират водомери за мерене на ползваната вода върху личните бунари. В закона пише, че всеки гражданин има право да ползва безплатно по 10 куб. м вода на денонощие от изградения за собствени нужди кладенец. Регистрацията се прави, за да има информация за ползването на подземни води в селището и да не се разрешава строителство на обекти, за работата на които са необходими големи количества вода, които подземните източници не могат да осигурят.