„Десятъкът идва с такса", четем от първата страница на „Стандарт"
Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете. Ако идеята на вицепремиера Симеон Дянков за десятък върху лихвите бъде приета, новият налог ще се събира от банките на датата за падеж и директно ще бъде превеждан в хазната. "За това е нужен нов софтуер, както и допълнително натоварване на служителите", коментираха банкери.

Новият данък ще обхваща  депозитите и спестовните сметки, но не и разплащателните.

Десятъкът върху лихвите предизвика разнобой не само сред бизнеса, но и сред депутатите от ГЕРБ.
Още по темата от „Стандарт"

„Властта плаща 40 443 лева данък върху лихвите", изчисли „Труд"
Министрите и депутатите ще платят поне 40 443 лв. налог догодина, ако парламентът въведе предложения от правителството 10% данък върху лихвите от влоговете. Това показват изчисления на "Труд" на база обявените от министрите и депутатите влогове в декларациите пред Сметната палата за имотното им състояние през 2011 г. Разбира се, ако то е без промяна.

Сумата ще стигне само за плащането на 270 минимални пенсии от 150 лв. за един месец. Намирането на средства за увеличението на парите за старост е сред мотивите да се въведе налогът.

Сметката е направена на база обявената от БНБ средна годишна лихва по депозитите - 4,85%. Според данните от декларациите министри и депутати държат в банки около 6,3 млн. лв., от които печелят над 400 000 лв. лихви на година.

271 лв. е лептата на Дянков

С 271 лв., колкото е една средна пенсия, ще бъде обложена банковата сметка на идеолога за новия данък, финансист №1 Симеон Дянков. За м.г. той е декларирал депозити от почти 56 000 лв. Лихвата върху тях е 2711 лв.

Целият кабинет ще се раздели с общо 12 760 лв. лихви по депозити. Културният министър Вежди Рашидов е обявил 96 194 лв. приход само от лихви, които ще се обложат с 9619,40 лв. Налогът ще удари тежко още Цветан Цветанов и здравната министърка Десислава Атанасова. МВР шефът е заделил в банка 126 165 лв., а колежката му е обявила семейни депозити за 174 856 лв.

Новият данък няма да бръкне дълбоко в джоба на премиера Бойко Борисов.

Според данните той има в банка 14 484 лв., които е декларирал още през 2009 г. Налогът за тази сума би бил не повече от 70 лв. Без влогове в кабинета са Томислав Дончев, Аню Ангелов, Лиляна Павлова, Сергей Игнатов и Ивайло Московски.
Още от статията на „Труд"

„Паркираме пред болниците с карта", е едно от водещите заглавия на „Монитор"
Талон или карта може да намали цената или да направи напълно безплатно паркирането около болниците в столицата.

Различни варианти за паркиране в районите на здравните заведения, попадащи в синята и зелената зона, обмислят от Столична община. В зоните попадат „Шейново", Първа градска болница, ВМА, Александровска, „Майчин дом", „Пирогов", болницата по ендокринология и др.

„Може лечебните заведения да издават талон или карта и на тази база  да се приспадат сумите, които хората трябва да плащат за паркинг", предлага шефът на транспортната комисия в градския парламент Радослав Тошев. Според него друг вариант е разходите по паркиране на пациентите да се поемат от съответната болница.

„Вече разговаряхме с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Предложихме да се въведе западният модел за паркиране пред болниците, а именно издаването на ламинирани еднодневни карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона. Те могат да се издават от болници", обясни за „Монитор" директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. По негови данни цената на такава карта е около 70 ст.

Тя нямало да натовари много бюджета на болницата, ако се реши издаването да е за нейна сметка.

От Александровска болница са решили проблема, като са дали на частна фирма да управлява паркингите в нейния двор. При влизането в болницата пациентите и техните близки получават правото на 30 минути безплатен престой. След това плащат по 2 лв. на час. Медицинският персонал паркира с абонаментни карти.

Спешният институт „Пирогов" е осигурил безплатен паркинг на служителите си, но пациентите и техните близки могат да оставят колите си в близките улици. От лечебното заведение предлагат да се издават специални бланки, които да бъдат подписвани и подпечатвани от болницата. Така пациентите ще могат да паркират безплатно.
Още от статията на „Монитор"

"Да нахраним бедните", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Въпросите, повдигнати преди месец около "връзването" на сметките за хранителните помощи  за бедни, финансирани от Европейския съюз, доведоха до още въпроси. В описанието на провежданите от Държавен фонд "Земеделие" търгове за различните продукти изрично пише, че офертите трябва да са за максимално количество стоки на минимални цени, което не се потвърждава от документите, с които "Капитал Daily" разполага. Интерес предизвиква и фактът от регистъра на Агенцията за обществените поръчки, че както в предишни години, така и тази повечето търгове са печелени от една и съща фирма - пловдивската ЕТ "Фантастика-95-Георги Цанков". От общо 15 позиции и тази година фирмата е спечелила девет.

По тези въпроси "Капитал Daily" получи отговори от ДФ "Земеделие", а от офиса на фирмата казаха, че в момента няма кой да коментира, тъй като управителят е в чужбина.

За да излезе сметката

Тази година заради кризата ЕС даде повече средства за хранителни помощи за нуждаещи се, като за България отпуснатата сума от 42 млн. лв. е петкратно по-голяма спрямо миналата година. За разлика от предишните кампании включените в списъците на нуждаещите се около 308 хил. души получават продуктите на два вместо на четири транша. Първият беше през септември, а вторият предстои на 24 октомври.

Общата сума на деветте стоки от първия транш, разпределени в пакети от около 12 кг,  беше 6.261 млн. лв. с ДДС, което означаваше, че при втория на бедните трябва да бъдат раздадени или много повече, или много по-скъпи продукти, за да излезе крайната сметка от около130 лв., получена от разделянето на предоставените от ЕС 42 млн. лв. на броя на хората в списъците.

Тогава от фонд "Земеделие" обясниха, че във втория пакет ще бъдат включени и други храни  - олио, конфитюр, леща, картофено пюре, пчелен мед и кафе от типа "Инка", но без да уточняват количествата. Преди няколко дни на запитване на offnews.bg от фонда дадоха справка, според която пакетът от втория транш ще тежи общо 57 кг - рекордно количество за еднократна помощ, раздавана в България. Това, което ще остане неясно, е дали това количество е първоначално замисленото, или е нараснало вследствие на медийния интерес по темата.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Кристин Лагард : Световните лидери да загърбят бюджетните икономии", пише на първата си страница „Класа"
Световните правителства трябва да престанат с бюджетните икономии, предупреждава изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Financial Times. Фондът е все по-загрижен за ефекта от бюджетните ограничения върху растежа, като по-рано тази седмица предупреди, че световните правителства систематично са подценявали вредите за растежа в следствие от бюджетните икономии.

Като се вземе под внимание ефектът на фискалната консолидация върху производството, няма смисъл европейските правителства да изпълняват каквито и да било програми за ограничаване на бюджетния дефицит при условие, че растежът е разочароващ, изтъква Лагард. Лагард коментира, че на Гърция трябва да бъдат предоставени 2 допълнителни години за изпълнението на заложените фискални цели. Тя предлага и ново преструктуриране на гръцкия дълг. Понякога е по-добре да имаме малко повече време, коментира тя на годишната срещата на Световната банка (СБ) и МВФ в Токио, цитирана от Bloomberg. „Именно това препоръчвахме за Португалия. Сега го препоръчваме и за Испания и Гърция".

Директорът на Фонда предупреждава и че глобалната икономическа криза е започнала да се отразява на развиващите се пазари. Тя посочва, че несигурността около глобалната икономика спъва способността на правителствата да насърчават растежа. Във вторник МВФ подчерта, че глобалното икономическо възстановяване се забавя.
Още от статията на „Класа"

"Армеец" в Топ 100 на Югоизточна Европа", четем в „Стандарт"
ЗАД "Армеец" влезе в класацията Топ 100 на най-големите застрахователни компании в Югоизточна Европа, като се нареди на престижното 21-во място. На официална церемония вчера наградата взе изпълнителният директор на дружеството Цветанка Крумова. На церемонията присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министърът на външните работи Николай Младенов. Класацията на най-големите компании в Югоизточна Европа се прави за поредна година от агенцията SeeNews в три категории - предприятия, застрахователи и бенки. Общо 21 родни застрахователи влизат в класацията, като сред тях са "ДЗИ Общо застраховане", "Булстрад", "Лев Инс", "Алианц България", "Бул Инс", "Уника", Евро Инс", "Енергия" и "Виктория".

13 родни предприятия се нареждат сред лидерите на Югоизточна Европа в класацията "SeeNews TOP 100" за 2012 г. "Лукойл Нефтохим Бургас" заема престижното 3-о място в общата класация, което й отрежда 1-во място сред родните представители в Топ 100. На 6-о място в Югоизточна Европа е "Аурубис България". На 10-о място е "Лукойл България".
Още от статията на „Стандарт"

„И Германия удари спирачка на ВЕИ", съобщава „Труд"
Германия дърпа внезапната спирачка за зелената енергия заради високата цена за потребителите, обяви вчера министърът на околната среда Петер Алтмайер.

Християндемократът оповести преразглеждане на Закона за възобновяемите енергии, с което една от компонентите за цените му се свива. По сега действащата нормативна уредба 52% от цената за киловатчас са производствени разходи, а цели 20% са начисления за стимулиране на производството на енергия от възобновяеми източници.

Останалите 28% са данъци и такси. Законът предвиждаше скок на "зеления данък" за тока от догодина от 3,59 на 5,30 евроцента, при което едно средно домакинство щеше да стимулира производството на енергия от вятър и слънце със 185 евро, т.е. с 60 евро повече от т.г. С планираните промени в закона това плащане ще се свие, което пък ще доведе до по-бавен преход към зелена енергетика.
Още от статията на „Труд"

"Банкер от Сибир прави лозе у нас", информира „24 часа"
Руски граждани купуват не само недвижими имоти в българските курорти, но и имат интерес към инвестиции в земеделска земя. Това каза в отговор на въпрос на "24 часа" руският министър на селското стопанство Николай Фьодоров след среща в Москва с българския си колега Мирослав Найденов.

Руснаци вече притежават 3 винарни у нас. Правят и нови лозя върху 4000 дка. Сред инвеститорите е банкер от сибирския град Нижни Вартовск, едно от 5-те най-богати населени места в Русия.

След разговора с Найденов руският министър на селското стопанство обеща и да паднат пречките пред вноса на българско вино в Русия. В момента той трябвало да минава през посредници.

Българските храни отговарят на изискванията на руския потребител и като качество и като цена, коментира още Николай Фьодоров.
Още от статията на „24 часа"

„Плащаме почивката през GSM-a", разказва „Монитор"
Телефонът до голяма степен ще замени портфейла при покупка на стоки, като съвсем скоро ще можем да платим и почивката  през GSM-а.  Това става благодарение на новото мобилно приложение CellumPay, което позволява разплащания от разстояние през личния ви мобилен телефон само за секунди, обяви изпълнителният директор на „Целум България" Владимир Буюклиев.

От компанията обявиха, че вече финализират преговорите с 10 водещи онлайн хипермаркета в страната, което ще предостави на клиентите им лесен достъп до хиляди артикули, като книги, билети, техника, дрехи, ваканции и др. Покупките стават чрез специален QR код, който ще бъде поставен върху продуктите, които могат да бъдат закупени през системата. Единственото, което трябва да направите, е да сканирате QR кода, след което да въведете 6-знаковия ви личен пинкод и да натиснете бутона за поръчката.

„CellumPay е средство за пазаруване и разплащане, което обединява смартфона и кредитната или дебитната ви карта, превръщайки ги в мобилен портфейл", обясниха от компанията.

„Целум България", която е акционерно дружество, създадено съвместно от Корпоративна търговска банка (КТБ), „Велдер Консулт" и унгарската Cellum Global, oбяви, че България е едва втората страна в света, в която навлиза уникалната технология.

Приложението работи от година в Унгария, където само за 12 месеца е привлякло над 1,4 млн. клиенти, които извършват 1 млн. трансакции месечно в повече от 600 търговски обекта в европейската страна.
Още от статията на „Монитор"

"Фатална година за "Он травел", разкрива „Капитал Daily"
Забавен с дни полет в края на ваканцията, неплатени нощувки на хотелиери, блокирани и търсещи по медиите помощ туристи, процедури по отнемане на лиценз и официално съобщение за прекратяване на дейност. Тези събития се случиха мълниеносно на един от най-големите туроператори - "Он травел", който работи от 13 години на пазара. Те идват след сериозно намаление на приходи и серия от административни актове в близката история на компанията. Оттук нататък остава всички клиенти с платени, но неосъществени почивки, да потърсят парите си от застраховател.

Бъдещето на дружеството е неясно, но едва ли има шанс за съживяване след силно накърнения имидж.

Проблеми в Испания и Турция

Първо в събота стана ясно, че 88 български туристи, почиващи по програма на "Он травел" в Испания, не са били прибрани навреме в България с абсурдното обяснение, че няма чартър, тъй като не е събрана нова група, която да заминава към курорта Марбея. Така фирмата преценила (по обясненията на икономическото министерство, защото нейни представители не се появиха пред медиите), че не й е изгодно да плати самолет, в който да има туристи само в едната посока, заради което и решила да ги раздели на няколко групи и да ги прибира с редовни авиополети.

В сряда вечерта пък имаше нов прблем - други 38 клиенти на фирмата, които са на почивка в Мармарис, са разбрали на място, че не им е платено настаняването в местните хотели.

Сбогом на лиценза

След като по медиите се появи новата информация за проблеми с туристите, от икономическото министерство съобщиха, че са намерили изход. За целта партньорът на "Он травел" в Турция ще уреди престоя им до събота, когато изтича ваканцията на групата, както и връщането им в България с автобуси и самолети в зависимост от пакетите, които са заплатили. Впоследствие тази фирма ще си потърси парите от застрахователя на туроператора.

Зам.-министърът на икономиката Иво Маринов съобщи, че ще стартира процедура по отнемане на лиценза на фирмата. Поводът за това е случаят с проблемите на туристите в Испания и Турция, а официалният мотив - системни нарушения. От Комисията за защита на потребителите съобщиха, че са наложени седем глоби на фирмата в последните две години, като те са свързани с административни нарушения - липса на писмени договори, реквизити от туристически ваучери, промяна на условия "в движение" и др.
Още от статията на „Капитал Daily"

"Делян Добрев: Чуждите инвестиции у нас са се увеличили с повече от 200%", пише „Класа"
В сравнение с първите 7 месеца на миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с повече от 200 %. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на нова реверсивна двушахтова варова пещ на завода на фирма „Огняново К" в Сливница заедно с екоминистъра Нона Караджова. По думите на министър Добрев през миналата година чуждите инвестиции са били в размер на 350 млн. евро, а тази - 850 млн. евро. Този факт според министъра е доказателство за съживяване на икономическата активност в страната.

За съоръжението на фирма „Огняново К", което е второ от своя род в света, са инвестирани 18 млн. лева.
Още от статията на „Класа"

"Спестяванията - в злато, имоти, акции", информира „24 часа"
Къде може да се инвестират част от парите, които вложителите държат в банка, ако не искат да плащат данък върху лихвите по депозит? Дилемата може да се окаже на дневен ред, ако решението на правителството за ново облагане бъде одобрено и от парламента.

Тогава е възможно някои българи с депозит да ползват част от парите си и да ги насочат към други инструменти.

Най-популярните алтернативи са злато, имоти, взаимен фонд, борса - българската или чужда, диаманти, пенсионен фонд или застраховка "Живот".

С малки изключения повечето варианти не са толкова сигурни като вложението в банка - доходът не е гарантиран. Може да носят по-солидна възвръщаемост, но и загуби, защото са рискови. По-консервативните пък обикновено са с минимална печалба.

Инвестиционното злато и диамантите са сред най-стабилните за дългосрочно вложение.

Цената им в последните десетилетия расте, а очакванията са тенденцията да продължи.

Златото например е поскъпнало от около 370 до над 1700 долара за тройунция. Цената на диамантите е вървяла  нагоре непрекъснато през последните 100 години с изключение само на 3 г., когато е имало спад.

Имотите също традиционно се приемат за стабилно и изгодно вложение. В момента има добри предложения на приемливи цени. От началото на кризата те паднаха средно с 35%. Квадратният метър в София вече е около 750 евро, във Варна - около 730, в Бургас - 580, Пловдив - около 480 евро. По-луксозните имоти са 1000-1500 евро/кв. м - далече от пика преди 4-5 г., когато стигаха и 3000 евро.

Прогнозите са, че дългосрочно цените на имотите ще започнат да растат, макар и с по-бавни темпове. Минусът им е, че са по-слаболиквидни.

Ниските цени в момента са сред предимствата и на акциите

на българската борса, но там търговията е слаба. След големия спад в началото на кризата основните индекси се стабилизираха, но почти не растат.

За последната година SOFIX дори леко е спаднал - от 337 на 319 пункта.

Въпреки това има компании, чиито акции са подценени и дават възможност за печалби. Българите може да инвестират и на световните борси. Най-предпочитаният начин е чрез онлайн платформи.
Още от статията на „24 часа"