Нощната тарифа на тока ще поскъпне с до 10 процента от 1 юли при средно поскъпване на цената на тока за битовите потребители с малко над един процент. Това бе заявено на проведена днес Кръгла маса за обсъждане на новите цени на електроенергията, организирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Преди десетина дни топлофикационните дружества поискаха от ДКЕВР да разреши драстично поскъпване на нощната тарифа, понеже при сегашните цени хората имали сметка да се топлят с ток, а не с парно. Председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев смята, че въпреки повишаване на нощната тарифа поискано и от Е.ОН и ЕВН, принципът нощната тарифа да е по-евтина, за да се стимулира ползването на електроенергия през нощта ще бъде запазен.

Повишението на нощната тарифа ще е в рамките до 10 процента, а за сметка на това ще поевтинее дневната тарифа, коментира Семерджиев. При цените на тока за индустрията и за малките и средни предприятия увеличението ще е по-голямо с няколко процента, отколкото увеличението на цените за битовите клиенти..

По време на кръглата маса бяха представени доклади за начина на формиране на цените по цялата верига производство - пренос и доставка на електроенергията до крайните потребители.

Около 64 процента от цената на тока се формира от разходи за производителите, показавт разчетите. Останалите фактори от стойността на електроенергията се разпределят сравнително по равно за мрежови разходи и данъци.

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт, изнесе в лекцията си, че е притеснително висока цената на енергията, произведена по комбиниран способ от централите. Делът на този вид енергия в общото производство на енергия е едва 3 процента, но разходите на НЕК за изкупуването й са 10 процента. Според  Диловска трябват повече доказателства, че тази енергия е комбинирана и високоефективна и че си струва да плащаме за нея такива високи цени.