Йорг Асмуссен от ЕЦБ заяви за немското издание Bild, че се налага пакет от мерки за запълване на финансовите нужди (финансовата дупка) в Гърция, но отново подчерта, че не може да става въпрос за обезценка на гръцкия дълг като част от тези мерки.

"За да се запълни финансовата тупка ще се наложи пакет от мерки, който да включва сред другите неща и значително понижение на лихвите от отпусканите за Гърция кредити и програма за обратно изкупуване на гръцкия дълг. Но отписване/обезценка на суверенния гръцки дълг не е част от такава програма", подчерта Асмуссен от ЕЦБ.

Това негово изявление противоречи на другите информации по немските медии, че Еврогрупата и дори ЕЦБ са стигнали до извода, че в крайна смета ще се наложи обезценка/haircut на част гръцкия дълги притежаван от европейския официален сектор през 2015г.

В същото време Асмуссен изрази надежда, че финансовите министри от Еврозоната ще успея да стигнат до споразумение относно Гърция на днешната си важна среща след неуспеха на предходната среща на Еврогрупата през миналата седмица.

Силно се надявам, че Еврогрупата ще постигне политическо споразумение на днешната си среща, което да позволи да бъде отпуснат следващия транш от финансовата помощ за Гърция", посочи Асмуссен от ЕЦБ за в-к bild. "За да се случи това, всичките трябва да работят заедно", подчерта той.

Финансовите министри от Еврозоната с участието на МВФ и представители на ЕЦБ и Европейската комисия проведоха телеконферентна среща за Гърция през уикенда, като се говори че срещата е приключила късно вечерта в събота, но без конкретна информация дали е бил постигнат някакъв напредък.