Еврото продължава своето силно таз седмично възходящо движение, като днес единната европейска валута намери подкрепа от изненадващо добрите бизнес индекси на Германия и Франция (Ifo бизнес индекса на Германия за ноември качи изненадващо до 101.4 пункта - първо ръст след 6 поредни месеца на спад, а бизнес климат индекса на Франция за ноември качи до 88 пункта). Серията новини и информации за сближаване на позициите между основните кредитори на Гърция (между Еврогрупата и МВФ) относно необходимите допълнителни мерки за намаляване на гръцката дългова тежест остават също в подкрепа на еврото, тъй като засилват надеждите, че на важната среща в понеделник, финансовите министри от Еврозоната и представителите на МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия може и да стигнат до окончателно споразумение, което да доведе и до скорошното отпускане на жизненоважния следващ транш от финансовата помощ за Атина.

Запазващият се и днес добър риск-апетит/възходящо движение на глобалните фондови пазари (с оглед поредицата силни икономически данни по-рано тази седмица от Китай и САЩ - двете световни водещи икономики и с оглед надеждите, че ще бъде избегнат риска от т.н. Fiscal Cliff след подновяване на бюджетните преговори в началото на следващата между американския президент Обама и лидерите на Републиканци и Демократи в Конгреса и Сената) остава основният негативен фактор за долара на forex пазара, тъй като USD губи в последните дни своя статута на "валута-убежище" при кризи. Временното примирие Израел-Хамас около военния конфликт в ивицата Газа допълнително засилва "оптимизма" на инвеститорите на финансовите пазари преди старта на т.н. "Черен петък" в САЩ (който дори започна ден по-рано) - сезонът на големите намаления в цените преди коледните и новогодишните празници и период на който търговците на дребно и големите вериги магазини разчитат много за да "оправят" своя бизнес за цялата вече изминаваща година.

Всички това помага за по-нататъшното възходящо движение на EUR/USD, като еврото проби над 1.2910/25 офертите продава и сега може да опита покачване към следващата съпротива и очаквани оферти продава в 1.2950/60 областта (бивш връх от 02.11.12г. и 61.8%-та на 1.3140-1.2661 последния силен спад на еврото) и към 1.2975 нивото в което има падежи на опции в 17:00ч. Но по същото време има и падежи на опции за EUR/USD в 1.2920 и в 1.2900 нивото и това, в комбинация с леко "прекупеното" в краткосрочен план евро, може да поограничи новото негово възходящо движение.

Сега близка подкрепа за EUR/USD лежи към 1.2910/00 (около бившия вчерашен връх в 1.2899; 55 дневния М.А. и 50%-тната корекция на 1.3140-1.2661 бившия спад на еврото) с оглед и падежите на опциите след малко в 1.2920/00 нивата. Следващи оферти купува за еврото има към 1.2880/70 долара, като първи тънки стопове на дълги позиции се разполагат под 1.2870/65 (под 1.2867 сутрешното негово дъно?). Само прицелване на тези първи стопове може да ограничи спада на долара и EUR/USD да опита поне низходяща корекция на таз седмичното добро възходящо рали от 1.2736 дъното от 21.11.12г.