Според немската преса (Welt am Sonntag), финансовите министри на Еврозоната вече обмислят възможността за обезценка (т.н. Haircut) на гръцкия дълг притежаван от европейския официален сектор през 2015г. в опит да се намали огромния дълг на намиращата се вече пета година в рецесия най-проблемна страна-членка.

В-к Welt am Sonntag посочва, че някои страни-членки на Еврозоната и дори финансови институции като ЕЦБ може би са готови да обсъждат обезценка на гръцкия дълг, за да бъде сведен до по-устойчиви (по-обслужваеми) нива. Немският ежедневник съобщава, че подобна дискусия е имало на тайна среща на министри и други официални представители от Еврозоната в Париж миналия понеделник.

Една такава нова обезценка на гръцкия дълги може да бъде използвана като допълнителна инициатива за провеждането на необходимите реформи от страна на Атина по Втората спасителна програма договорена по-рано тази година с основните кредитори от Европа и МВФ и която програма на този етап изтичат през 2014г.

За сега обаче Германия остава твърдо против идеята да се понесат загуби от притежаваните гръцки дългови книжа, тъй като страната (най-вече правителството на Меркел) не желае немските данъкоплатци да плащат допълнителни сметки за запазване на Гърция в Еврозоната (особено преди немските парламентарни избори през есента на 2013г.).

И ЕЦБ на този етап изключва възможността за "обезценка/haircut" на гръцките дългови книжа притежавани от банката, като многократно се подчертава, че това ще е равносилно на директно финансиране на Гърция, а това е строго забранено по настоящите правила и договори за Единния европейски валутен съюз.

Но и немското списание Spiegle съобщава през уикенда, че ЕЦБ, както и МВФ вече смятат, че е неизбежно да има обезценка на част от дългова на Атина притежаван от официалните европейски институции. Според Spiegle, чрез такава една операция по отписване на част от гръцките дългови книжа, Еврозоната и другите официални европейски институции може да доведат до понижение на общия гръцки дълг до едва 70% от БВП на страната през 2020г., което е много под последните оценки за дълг размер на 144% от БВП за този период.

И Spiegle обаче посочва, че Берлин все още се опитва отчаяно да избегне варианта на обезценка на гръцкия дълг притежаван от европейския официален сектор и вместо това немските представители (в т.ч. немския фин.министър Шойбле) са склонни на понижение по лихвите на отпусканите заеми за Гърция по вече съществуващите спасителни програми или на удължаване матуритета/падежа на гръцкия дълг.

Днес акцентът се поставя върху започващата в 13:30ч. важна среща на Еврогрупата с участието на МВФ (отново в лицето на Кристин Лагард) и представители на Европейската комисия (Оли Рен) и на ЕЦБ относно евентуалното „размразяване" на спасителната финансова помощ за Гърция.

Но и двете немски издания съобщават, че на днешната важна среща на Еврогрупата на която се очаква да бъде постиганот окончателно споразумение за отпускане на дълго "замразения" последен транш от финансовата помощ за Гърция, няма да бъде дискутирана темата за евентуална обезценка/haircut на дълга на Атина.