"Еврохолд България" ще покачи свободно търгуемия си обем акции на борсата (т.н. free-float) до 30%, като по този начин изпълни поетите пред инвестиционната общност при листването на компанията на БФБ ангажименти.

Това стана ясно по време на проведена днес пресконференция, на която ръководството на холдинга представи плановете си за развитие за 2007 - 2008 год.

Основните проекти са свързани с увеличаване капитала на холдинга и на част от дъщерните му дружества, както и с разширяване дейността на Евроинс АД и на Евро Финанс АД.

Във връзка с увеличаването на фрий флоута през следващата седмица ще бъде проведен закрит аукцион за продажба на 7,5 млн. акции. Акциите ще бъдат предложени на цената от 3.00 лева за бр.

През следващата седмица УС на Еврохолд България АД ще гласува решение за увеличаване на капитала си с 12,5 милиона акции или 20 % спрямо досегашния капитал от 50 млн. лева. Очаква се процедурата по увеличението на капитала да привлече около 42 млн. лева свеж ресурс в компанията.

Получените средства от продажбата на акциите ще бъдат използвани за изпълнение на инвестиционната програма на холдинга за 2007 г., включваща увеличение на капитала на „Евро Финанс" от 2 на 15 млн. лева и подаване на заявление пред БНБ за издаване на лиценз за извършване на банкова дейност.

Капиталът ще бъде увеличен и на Евролийз Ауто до 10 млн. лева, както и на ЗОК „Св. Николай Чудотворец" от 1 на 2.5 млн. лева.

Инвестиционната програма включва разширяване на териториалния обхват на дейността на Евроинс АД на европейските застрахователни пазари, както и придобиване на нови компании и оптимизираме на финансовата и оперативна структура на Еврохолд България АД.

Холдингът ще изгради също така и нови продажбено-сервизни центрове, обслужващи автомобилните марки, дистрибутирани от холдинга.