Еврото продължава да се понижава и вече е на пет-месечно дъно спрямо йената, след като членът на централната банка Ноут Уелинк изрази опасенията си, за по-силно от прогнозираното забавяне на европейската икономика през 2008 г.

Европейската валута се срина до триседмично дъно спрямо долара, след коментарите на Уелинк, който дори даде прогноза за ръст на икономиката в Еврозоната, от не повече от 1.5% през тази година. Икономическите данни тази седмица включват доклада за бизнес доверието в Германия, както и очаквано слабите показатели за европейския сектор на услугите и производството.

„Черните облаци започнаха да се събират над европейската икономика", коментира японски анализатор. „Очаквам, че еврото най-накрая ще бъде разпродадено", продължава той.

Единната европейска валута, която отбеляза добър растеж от 3.7% спрямо йената през 2007 г., се понижава до 153.73 йени днес. Това е най-слабата му стойност от 22 август 2007 г. насам, а в петък валутната двойка приключи при курс от 156.20 йени за евро. Доларът също успя да поскъпне, заради обезценяващото се евро, като в момента (11:10) се котира на $1.4490 за евро. Миналата седмица, двойката евро-долар приключи при курс от $1.4621. Днес капиталовият и дългов пазар в САЩ няма да работят, заради празника на Мартин Лутър Кинг.

Анализатори предричат скорошно понижение за еврото до нивото $1.40 и 150 йени за евро. Спрямо британският паунд, днес единната валута се разменя при курс от 0.7436 паунда за евро. Широкият борсов индекс на европейските компании Stoxx 600 е с 18% по-ниско от достигнатият шест годишен връх на 1 юни миналата година.