Финансовите проблеми по света са основна тема през изминалата седмица. Проблемите на американските банки се пренесоха като зараза на Стария континент. За да станат по-устойчиви и да избегнат „настинката", която се разпространява много бързо, много трезори прибягнат към сливане с други банки. През изминалите 2 месеца много банки в Европа прибягнаха до този вариант. Анализаторите определят сегашната ситуация на финансовите пазари като много сериозна и дори я сравняват с финансова пневмония.    

Кризата на световните фондови борси още не е преодоляна и не трябва да се изключват нови сътресения, заяви руският финансов министър Алексей Кудрин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Трябва да бъдем готови, че световният фондов пазар ще повлече надолу индексите в Русия, но ние имаме запас от стабилност под формата на „петролен резерв, който не се използва", посочи министърът.

Той смята, че световната икономика ще продължи да бъде нестабилна поне още половин-една година и в тази връзка руската икономика ще изпитва сходни трудности. По думите на Кудрин, от руския пазар са изтеглени от 10 до 15 милиарда долара в дните на кризата. Руският капиталов пазар също не беше подминат от финансови болки. Акциите на руските компании паднаха значително.   

От Международният валутен фонд също смятат, че все още „светлина в тунела" не се вижда.

Най-лошото от финансовата криза може би тепърва предстои и много от големите финансови институции вероятно ще изпитат затруднения в следващите месеци, смята шефът на Международния валутен фонд  Доминик Строс-Кан.

"Последиците за някои финансови институции все още предстоят. Трябва да очакваме в следващите няколко седмици и месеци и други да се изправят пред затруднения", каза той, цитиран от Ройтерс.

Бившият централен банкер на САЩ Алън Грийнспан определи сегашната криза като най-тежката.

Такова събитие се случва веднъж на 50 години или на един век, поясни Грийнспан.

Кризата създава проблеми по цял свят. Повечето ръководители на страни от Стария континент с половин уста признават, че държавите, които ръководят, са на прага на рецесията. Някои успяват засега да се задържат над водата като Норвегия, която разчита на „петролните инвестиции".   

Въпреки прогнозите на икономисти и анализатори, че финансовата криза, започнала миналата година, ще заобиколи България, тя бавно, но все по-сигурно започна да оставя своя отпечатък върху икономиката ни, особено в сектора на строителството и недвижимите имоти.

Чуждестранни фондове и компании за инвестиции в имоти търпят загуби на световните пазари, което води до свиване на вложенията им, замразяване на проекти или дори оттеглянето им от България. Основните чужди притежатели на недвижимости в България - главно британски граждани - се опитват да разпродават, дори и на загуба, за да решат проблемите си в собствената си страна. Това вече се случва и първият пострадал ще е секторът на ваканционни жилища.