Покачващите се цени на хранителните стоки съвпаднаха с безпрецедентно активизиране на финансовите спекуланти на пазара на фючърси за зърно, пише Wall Street Journal. Потребители и пазарни участници от плодородните региони на САЩ искат от Вашингтон да сложи юзда на ставащите все по-силни инвеститори в търговски стоки.

Във вторник американската Комисия за търговия с фючърси на търговски стоки CFTC ще поднови разследването на фючърсите за селскостопанска продукция. Дълги години това бе спокойна зона, доминирана главно от големи производители и потребители, чиито банки се опитваха да управляват ценовия риск.

Потребителските групи, които очакват официална намеса от Комисията и вземане на отношение от борсите, вероятно ще останат разочаровани - икономистите на CFTC ще кажат, че не вярват финансовите инвеститори да дърпат нагоре цените на зърнените култури. Виновни според тях ще са по-малкото предлагане и засиленото търсене, също както и при петрола.

Обаче все повече купувачи, както и някои други пазарни играчи, се оплакват от нередности на пазара на пшеница и изобщо селскостопански продукти, тъй като във времето, в което трябва да се осъществи доставката, цените на продукцията в кеш не съответстват на пазара със селскостопански фючърси. Някои стокови борси, включително тези в Чикаго, Минеаполис и Канзас, подканиха търговците да изразят загрижеността си на заседания при затворени врати.

Някои купувачи на зърно твърдят, че големите сделки, осъществявани от спекуланти на сравнително малки специализирани борси за зърно, вдигат цените за обикновените купувачи.

„Когато има голям приток на спекулативни пари, както беше през декември и януари, цената се покачва отвъд диктуваното от фундаментите й и създава нещо като балон" - казва председателят на националната асоциация на производителите на пшеница в САЩ. „Правилата на играта трябва да бъдат променени, за да може пазарът да функционира по-добре".

По-високите цени и нестабилността на пазара също така пораждат трудности за някои производители, които не могат да продават реколтата си „на зелено" повече от няколко месеца предварително, тъй като прекупвачите на зърно отказват да купуват освен в случай на физическа доставка в рамките на 30 дни. Така фермерите нямат възможност да финансират работни операции и остават уязвими при покачващи се цени на торове и селскостопански горива.

Както направиха и с пазара на енергоносители преди няколко години, пенсионните фондове и хедж фондовете се пренасочват към пазара на земеделска продукция, тъй като перспективите за спад на производството и увеличено търсене заради нарастващото световно население са привлекателен фон от бизнес гледна точка.

Много такива инвеститори възприемат подчертано „биче" поведение. Още повече , пенсионните фондове и други големи финансови играчи поместват на пазара на зърно само малък дял от огромните си активи като дългосрочна диверсификация и средство за предпазване от инфлацията (цената на търговските хранителни стоки се покачва, когато останалата част от икономиката страда от повишение на цени).

Най-популярна стратегия за инвестиции е кошницата от фючърси на търговски стоки, също и фондовете, обвързани с индекс. Според пазарен анализатор инвеститорите са налели близо $175 милиарда до $200 млрд. в индексни фондове, свързани с търговски стоки, само от 2001 г. досега. На някои пазари за фючърси на зърно, притокът на кеш от инвеститори следващи някой индекс е достатъчен, за да изкупи реколтата на определени земеделски култури във всичките щати за две години напред.

През 2007 и началото на 2008 цената на пшеницата, царевицата, ориза и соята се повиши паралелно с цената на енергията и другите природни ресурси. От началото на 2007 г. фючърсите на Чикагската стокова борса поскъпнаха при пшеницата с 69%, на соята с 92%, царевицата с 49%, оризът с 131%.

На зърнената борса в Минеаполис пшеницата с високо съдържание на протеин за един ден на 25 февруари поскъпна с 29%. Според някои участници на пазара, това непостоянство на цените се дължи на спекулантите, които са заложили погрешно на понижение на цените. Вместо това цените се покачват и трейдърите бързат да купуват заради опасения, че няма да могат да изпълнят търговските си задължения.

Според водеща фигура в комисията CFTC обаче, финансовите инвеститори вкарват „необходимата ликвидност" на пазара на търговски стоки, грижейки се за повече сила в покупките и продажбите. Все пак комисията щяла да проучи по-внимателно ефектите от тези инвестиции, тъй като е „загрижена как работят тези пазари на управлението на риска".

Друг спорен момент е конвергенцията и евентуалното й смущение от страна на финансовите инвеститори. Фючърс контрактът е споразумение едната страна да купи и другата страна да продаде търговската стока на определена цена на дадена дата. Трейдърите често препродават фючърсите, които са закупили, но ако не го направят, фючърс контрактът завършва с физическо доставяне на търговската стока. Когато фючърс контрактът наближи изпълнението си, очакванията са цената да се доближи (да конвергира към) цената, при която например царевицата се търгува на отворения „кеш" пазар. Комисията смята да разследва някои от причините за разминаването на цените.