Няма опасност за здравето от консумирането на генетично модифицирани храни (ГМО), успокои зрителите на сутрешните новини на PRO.BG Цвета Георгиева от Националния център за опазване на общественото здраве.

Тя оспори твърденията, че тези продукти могат да доведат до изменение в човешкото ДНК и да предизвикат редица болести като рак и безплодие. Според Георгиева те са силно уточни. Освен това всеки месец РИОКОЗ взима проби за анализ, преди тези храни да бъдат допуснати до търговските вериги в страната. Преди това продуктите минават през оценка от Европейската агенция по безопасност на храните.

Българските здравни инспектори правят проверка и по документи. Ако се установи, че има съдържание на генетично модифицирани организми над 0,9%, без продуктът да е етикетиран, се налагат глоби. Генетично модифициран ориз от Америка и Китай е бил изтеглен от мрежата в няколко европейски страни. До момента това не се е случвало у нас, тъй като не са били откривани неразрешени генетично модифицирани храни в българската търговска мрежа.

Според Цвета Георгиева единствената вреда от отглеждането на тези култури е за околната среда, тъй като има опасност да се наруши биоразнообразието. Възможно е да се замърсят площи с конвенционални насаждения, ако не са спазени евродирективите за отстояние и в близост до тях са засадени генно модифицирани растения. Затова и неправителствените организации АГРОЛИНК и "За Земята" започнаха обучителни семинари сред фермерите в цялата страна. Целта е да разяснят отрицателните последици от използването на подобни култури.

От АГРОЛИНК припомнят, че земеделски и екоорганизации искат да бъде въведена забрана на вид царевица, която вече е спряна в повечето европейски страни. Засега 6 страни в Европа, сред които Германия и Франция, са забранили култивирането на царевичния хибрид на "Монсанто" MON810, а в Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия има тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения.

И според създателя на Геномния център в България акад. Атанас Атанасов няма доказателства за вредата от генно-модифицираните храни за здравето. Стремежът на учените в тази област е да се повиши продуктивността с 10-15%. Това е още по-желателно днес, когато сме изправени пред световна икономическа криза. И през 21 век све още има страни, чието население страда от недохранване.

Тази дейност в България е забранена със закон.