Изменението на климата влошава ситуацията със световния глад и особено с изхранването на Африка, но именно на Черния континент се срещат над 30 000 ядливи растителни вида, които биха могли да се превърнат в жизненоважен източник на храна - някои от тях са познати от хиляди години, но днес остават пренебрегнати. Това пише в The Conversation проф. Тафадзванаше Мабхауди - водещ учен по въпросите на климатичните промени в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Не е само храна за бедни

На практика 60% от калориите, консумирани в Африка, идват от три основни култури - ориз, царевица и пшеница. Те обаче не са достатъчно устойчиви на екстремните понякога жега, влага или суша и заради слаби реколти 20% от африканците са изправени пред глад.

Глад грози 10 милиона души от Европа, Азия и Африка

Глад грози 10 милиона души от Европа, Азия и Африка

Русия вече ограничи износа на пшеница и царевица, Украйна спря износа на месо, сол, захар, елда, овес, просо и ръж

Решението е буквално под носа им. Популярни в миналото видове като папуда (известен като птичи боб у нас), гълъбов грах или сорго могат да виреят на места, където основните култури умират. Проблемът е, че тези растения са тежко стигматизирани като "храна за бедни" и познанията за отглеждането им постепенно изчезват.

Снимка 649578

Източник: GettyImages

Пренебрегването на агробиоразнообразието в полза на монокултурите е направило земеделските стопани "уязвими на външни сътресения", така че са необходими правителствени стимули, за да се върнат пренебрегваните култури в масовия сектор. Използването на африканската съкровищница от растително разнообразие не само ще позволи на страните от Африка "лесно да се изхранват", но и ще "подобри устойчивостта на растенията по време на климатични промени", пише професорът.

Решение и за други части от света

Две трети от световните хранителни доставки са съставени от само 4 култури - царевица, пшеница, ориз и соя, отбелязва Би Би Си. Според британската медия възраждането на забравените култури може да съдържа отговори на много от най-належащите хранителни проблеми на земното кълбо.

Какво се случва напоследък на световния пазар на основните храни

Какво се случва напоследък на световния пазар на основните храни

Какво е поскъпването на пшеницата, ориза, месото и защо се случва

Инвестирането в забравени местни растения може да намали зависимостта от основните продукти, но също така и от вносните култури и замърсяването от техните вериги на доставка.

Снимка 649576

Източник: GettyImages

Например, в Малайзия - където селското население също разчита в голяма степен на прости въглехидрати - дърветата моринга, бамбарските земни орехи и плодовете кедондонг са някои от слабо използваните култури, които могат да обогатят хранителния режим на хората.

Тъй като затоплянето на климата застрашава основните култури, "диверсификацията на храненето е от решаващо значение за бъдещето на човечеството", казва ръководителят на международния изследователски център Crops For the Future пред Би Би Си, като забравените местни растения често са сред най-устойчивите и хранителните.