По информация на Financial Times, в четвъртък водещите банкери в света са решили да внесат спокойствие на глобалните пазари, независимо че - както те признават - шоковите вълни тръгващи от колапса на пазара на вторични ипотеки в САЩ могат да задържат сделките на частните инвестиционни фондове през следващите няколко месеца.

Миналата седмица акциите на европейските и американските банки се сринаха, след като инвеститорите се разтревожиха за възможни загуби, свързани с вторичните ипотеки, както и от ливъридж кредити, които могат да влошат балансите на банките още повече.

Анализатори оценяват, че големите банки са се подписали под кредити на обща стойност $300 млрд. за финансови сделки, които все още не са осъществени.

Президентът на Barclays Боб Даймънд в четвъртък прогнозира, че последиците от колапса на пазара на вторични ипотеки могат да траят повече от година, преди да бъдат преодолени. Обаче според него ливъридж пазарът на кредити ще се възстанови по-бързо: "Можем да очакваме в определен момент през следващите два или три месеца да видим пазара на по-нормални равнища на обемите."

Брейди Дугън, главният изпълнителен директор на Credit Suisse казва: "Имаше подкрепа в ценообразуването и вероятно през август ще е малко по-спокойно . . . надеждата ни е пазарът да започне да оперира по-нормално в краткосрочен период".

Въпреки това институциите с директно касателство към вторичния ипотечен пазар продължават да страдат. Акциите на IKB се смъкнаха с 40% в четвъртък, независимо от получената правителствена подкрепа на германския кредитор, който тази седмица предупреди за възможните тежки загуби във фонда, който управлява.

IKB ще бъде подложен на разпити, след като германският финансов регулаторен орган трябваше да научи за проблемите от Джозеф Акерман, шефът на Дойче Банк, вместо от признание на самата банка.

Инвестиционното поделение на френското застрахователно дружество, AXA Investment Managers, също падна жертва на вторичния ипотечен пазар, след като взе безпрецедентното решение да застане зад гърба на инвеститорите в два от своите американски фондове, след като те също изпитаха трудности от вторичните ипотеки.

Все пак кредитните пазари в САЩ и Европа леко се възстановиха, след като банките поеха на себе си загубите по завършване продажбата за $8 млрд. в кредити на финансовото поделение на автомобилния производител Chrysler. Кредитите бяха продадени на дисконтирани 95 цента за долар, което значи, че банките ще трябва да поемат част от загубите, свързани със сделката. Обаче след продажбата, кредитите се търгуваха до 98 цента на вторичния пазар.