Шефът на партията Демократична левица - Форис Кувелис (най-малката партия от управляващата тройна коалиция в Гърция) заяви днес, че лидерите на управляващата коалиция са се споразумели, по принцип, относно новите мерки за понижение на дефицита в размер на 13.5 млрд.евро за следващите две години (21.3г. и 2014г.).

"Ние имаме базово споразумение, но някои теми остават да бъдат решени", заяви Кувелис след днешната среща на коалицията в Атина. Той предположи, че преговорите с инспекторите от т.н. Тройка (мисията на ЕК, ЕЦБ и МВФ) ще трябва да бъдат в "двустранна посока".

По-специално, Гърция ще търси уверения и гаранции (преди парламента да одобри новата програма за сурови мерки на икономии), че кредиторите на страната ще отпуснат следващия транш от финансовата помощ в размер на 31.5 млрд.евро, зави Кувелис.

Той също така каза, че "ние ще продължи да настояваме за удължаване с четири години(?)" на програмата за фискална консолидация/свиване на бюджетния дефицит. Това негово изказване обаче е в противоречие с изявлението на гръцкия фин.министър Стурнарас който заяви, че Гърция се придържа стриктно към своето желание за разширяване с две години на времето за осъществяване на новата програма (до 2016г. включително, а не само за 2013г. и 2014г. за което все още настоява Тройката) и че Кувелис "трябва да е погрешно разбран".

Стурнарас също така потвърди, че „гръцките политически партньори имат базово споразумение относно мерките", като отбеляза, че преговорите с Тройката ще бъдат подновени в понеделник (на 1-ви октомври).

Попитан дали мерките ще бъдат одобрени от гръцкия парламент, финансовият министър каза, че Атина първо трябва да постигне споразумение с ЕС и МВФ. "Но днешното споразумение ми дава преимуществото да преговарям", заяви Стурнарас.

И Венизелос (шеф на ПАСОК, която също е част от тройната управляваща коалиция) потвърди, че Гърция желае удължаване с две години на срока за изпълнение на необходимите мерки за свиване на бюджетния дефицит и каза, че всяко споразумение с Тройката трябва да включва и ангажимент за изплащане на следващия транш от финансовата помощ за 31.5 млрд.евро, мерки за стимулиране на растежа и да се гарантира дълговата стабилност на Атина.

Вместо да има ново обезценка/haircut на гръцкия дълг, което се настоява от някои (от МВФ?), Венизелос каза, че предпочита основния път за официалните европейски кредитори на Атина да бъде пътя на понижение на лихвите по отпусканите кредити и разширяване на падежа на тези заеми/кредити.

Днешната среща на гръцката управляваща коалиция е факт след вчерашната обща 24 национална стачка в Гърция която на някои места прерасна в сблъсъци с полицията, която използва и сълзотворен газ срещу някои от протестиращите.

"Ние трябва да гарантираме пред гърците, че тези нови мерки на икономии ще бъдат последни", заяви Венизелос пред репортери след днешната среща на лидерите на управляващата коалиция.