Хладилният завод на „Либхер" у нас ще стане един от най-големите заводи за хладилна техника на Балканите и Източна Европа.

Това ще стане факт след реализацията на инвестиционната програма от близо 83 млн. лв. на немския хладилен гигант в страната през следващите няколко години, съобщиха от правителствения пресцентър.

Компанията възнамерява да разшири производството си на хладилници и фризери с марката "Либхер" в с. Радиново, община Марица, като увеличи годишното си производство до около 2 млн. уреда.

Съгласно инвестиционната си програмата немският гигант ще вложи 71 млн. лв. до средата на 2009 г. за строителство на ново хале, както и за оборудването му с необходимата производствена техника.

Общата застроена площ на новата производствена единица ще бъде 34 000 кв. м., като с разширяването на производството годишният капацитет на завода ще се увеличи двойно.

Хладилният завод ще може да увеличи производството си от 450 000 хладилници и 200 000 изпарителни системи до 900 000 хладилници и фризери и 600 000 изпарители. С това заводът в с. Радиново ще постигне максималния си производствен капацитет.

Очаква се да бъдат разкрити 600 нови работни места за висококвалифицирани специалисти от машиностроителното производство, а общият брой на служителите ще достигне 1500-1600 души. Числеността на индиректно заетите работници при поддоставчиците на завода ще се увеличи с 250-300 души.

Инвестиционният план на "Либхер Хаусгерете Марица" ЕООД ще бъде подпомогнат с 1 773 186 лв. по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, решиха още министрите на свое редовно заседание днес.

С предоставените средства ще се осигури 2,2 км общински път в индустриалната зона на с. Радиново. Освен завода на "Либхер", инфраструктурата ще обслужва и други предприятия от зоната - "Сокотаб България", "Агри България" - дъщерно дружество на "Фереро", "Белла България", "Индустриал комерс", "Шнайдер Електрик България", представителствата и сервизните бази на "Мерцедес" и "Хюндай".

"Либхер Хаусгерете Марица" ЕООД е дъщерно дружество на "Либхер Хаусгерете Оксенхаузен", Германия. Групата "Либхер" осигурява работа на 24 000 в цял свят. Оборотът й през м. г. е 5,3 млрд. евро.