От инвестиционната агенция Dubai International Capital (DIC) са съобщили по-рано днес, че ще са нужни „много пари", за да се стабилизира най-голямата световна банка Citigroup.

Американската финансова институция нашумя в последните месеци с големия обем привлечените капитали от чуждестранни суверенни фондове, които обаче не са достатъчни, за да може банката да се изправи на крака.

Това е отговорил изпълнителният директор на агенцията Самир ал-Ансари, който е бил запитан от Ройтерс, какво още е нужно, за да бъде спасена банката.

Dubai International Capital, който управлява активи за $13 млрд., до сега е инвестирал в  HSBC и индийската ICICI Bank. „Ще отнеме доста повече от нашите капитали, за да се стабилизира Citi", споделил е Ансари.

Суверенният фонд Abu Dhabi Investment Authority, който е собственост на петия по големина световен износител на петрол, миналата година закупи 4.9% от акциите на Citigroup. Американската банка пострада сериозно, след като отписа активи за милиарди долари, в следствие най-тежката ипотечна криза за последните 20 години.

От кувейтският суверенен фонд Kuwait Investment Authority са обявили намерени да инвестират близо $3 млрд. в Citigroup през тази година.

Припомняме, че от Citi обявиха рекордна загуба за четвъртото тримесечие, в размер на $9.83 млрд. Негативният финансов резултат е изцяло следствие от отписването на активи свързани с американския ипотечен пазар.