Иран е готов да встъпи в консорциум от ислямски близкоизточни държави по производство на обогатен уран. Това е заявил в края на миналата седмица Мохамад Реза Багери, заместник-министър на външните работи на Иран по въпросите на арабските и африканските държави. Информацията е на ИТАР-ТАСС от Техеран.

Изказванията на диполомата са били реакция на предложения от министъра на външните работи на Саудитска Арабия, принц Сауд ал-Фейсал Ал Сауд.

Първоначално идеята за консорциум за обогатяване на уран бе предложена от Техеран. Ако арабските държави са готови да участват, Иран ще приветства проекта и е готов да пристъпи към изпълнение на проекта, казал е зам-министърът.

„Когато изложихме тази идея, отговорът бе мълчание, макар да разчитахме на подкрепа" - заявил е Багери.

В интервю за Financial Times саудитскияминистър по-рано бе говорил, че старните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Бахрейн, Оман и Кувейт) са направили това предложение към Иран по диполоматическите канали около година назад и сега чакат отговор.

„Предлагаме решение, което предвижда създаване на консорциум от всички страни от Близкия Изток, които искат да използват обогатен уран. Този консорциум ще доставя урановото гориво в съответствие с нуждите на всяка АЕЦ и ще следи за това, уранът да не се обогатява до степен за оръжия" - заявил е ал-Фейсал.

Надали готовността на Ислямска Република Иран да обогатява уран съвместно с другите страни в региона означава съгласие за спиране на собствените разработки в тази сфера, което е поискано от две резолюции на Съвета за безопасност към ООН.

Техеран продължава да настоява, че дейността му за обогатяване на уран има изключително мирни цели и е насочена към осигуряване на независимост на страната от чуждестранните доставчици на ядрено гориво.