Група европейски издателства ще апелират Европейската комисия (ЕК) да понижи ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за фирмите, които публикуват в интернет, предаде Дау Джоунс нюзуайърс, цитиран от Дарик Радио.

В момента правителствата на държавите от ЕС облагат повечето стоки и услуги с 15-процентен ДДС. Печатните медии като книгите, вестниците и списанията обаче са изключени от това правило - за тях важат много ниски или нулеви ставки.

На среща с еврокомисаря за информационното общество и медиите Вивиан Рединг издателските къщи ще отправят молба тази отстъпка да бъде приложена и за онлайн публикациите.

Апелът на издателите е отзвук на призивите на френското правителство, което настоява Европейската комисия да позволи онлайн изданията да бъдат облагани с по-нисък ДДС. Французите твърдят, че ползването на интернет изданията е ограничавано от прекомерно данъчно бреме.

Представители на ЕС изразяват надежда, че след като Германия поеме ротационното председателство на ЕС през 2007 г., един от приоритетите й ще бъде опростяването на изключително разнородните ДДС схеми в ЕС, които в по-голямата си част са контролирани от националните правителства.

Това е отдавнашна цел на Брюксел, посочва Дау Джоунс. Европейската комисия твърди, че измамите с ДДС процъфтяват в сложната система и струват на Европа до 250 млрд. евро годишно.

За да бъдат въведени паневропейски ДДС закони обаче, е нужно единодушното одобрение на финансовите министри на страните членки - консенсус, който за момента изглежда трудно постижим, посочва Дау Джоунс.