Хосе Луис Родригес Сапатеро, испанският министър председател, в понеделник заяви пред индустриалните лидери, конгресмени, посланици и министри, че страната никога не се е справяла толкова добре в икономически план, пише Financial Times.

Каймакът на испанското общество се бе събрал в търговската зала на фондовата борса в Мадрид, за да чуе речта на премиера за икономиката на страната на фона на мигащи електронни тикери и нарастващи котировки.

Испанският премиер е казал, че 2006 година с икономически ръст 3,9% е най-добрата година за испанската демокрация на възраст 29 години. Сега Испания е осмата най-голяма икономика в света с БВП превишаващ един трилион евро (хиляда триста петдесет и три милиарда долара).

Има индикации, че икономиката е станала по-малко зависима от строителството като мотор на ръста, след като инвестициите в капиталови стоки са се увеличили рязко. Сапатеро е казал, че над 2 милиона работни места са били създадени откакто той е начело на правителството - 2004. Това са 40% от общото за Европа увеличение. Мощният приток на емигранти и е позволил инфлацията да бъде овладяна. Безработицата, сега 8.5%, е на най-ниско равнище от 1979, производителността на труда, Ахилесовата пета на испанската икономика, е започнала да се подобрява.

Някои анализатори обаче считат, че след три години на власт, фокусът на премиер министъра върху икономиката отдавна е остарял, „извън дневния ред".

Управляващата социалистическа партия се движи рамо до рамо с опозиционната Народна партия в допитвания до общественото мнение в навечерието на местните избори следващия месец. Сапатеро може би иска да подкрепи своите с няколко добри новини, счита FT.

Сапатеро предвижда през 2007 икономически ръст за Испания от над 3.5%. Той е казал, че правителството се е насочило към създаване на по-ефективна и производителна икономика, инвестирайки в инфраструктура и образование.

Сапатеро обаче не е обявил за нови икономически инициативи по време на годината до края на мандата си. Става дума за огромния дефицит по текущата сметка на Испания, който в абсолютни цифри е втори след този на САЩ. Дефицитът се дължи на високите цени на петрола, големият ръст на корпоративното кредитиране и бумът в потребителските разходи. През януари дефицитът е възлязъл на €8.62 млрд., 37% повишение спрямо предходната година.