Предварителните данни на Eurostat показват изненадващ ръст на инфлацията (CPI) в Еврозоната с +2.7% г./г. през септември при средни прогнози на пазара за +2.5% г./г. след +2.6% г./г. за август месец и по +2.4% г./г. за юли и юни.

Основна причина за този ръст на инфлацията са по-високите енергийни цени и повишение на нивата на някои данък-продажби (както беше с ДДС в Испания) от страна на правителствата с оглед техните програми за съкращаване на бюджетните дефицит.

CPI на енергийните цени в Еврозоната за септември качи с +9.2%г./г. след +8.9%г./г. за август месец. Има обаче и повишение на цените в сектора на услугите и известен спад в цените на храни, алкохол и тютюневи изделия, посочват от Eurostat.

Това изненадващо ново повишение на инфлацията в Еврозоната през септември до +2.7% г./г. е вече доста над т.н. инфлационна праг на ЕЦБ от +2.0%г./г. и може да направи проблемно очакваното от голям част от финансовите пазари понижение на основната лихва в Еврозоната с 25 пункта до ново рекордно дъно в 0.50% на заседанието на Централната банка следващия четвъртък (04.10.12г.).

От една страна намаляване на очакванията за понижение на лихвите от ЕЦБ изглежда в подкрепа за еврото на forex пазара, но от друга страна без едно такова ново повишение на лихвите, ЕЦБ не може да подкрепи слабото икономически развитие и да се справи с техническа рецесия в Еврозоната.

Междувременно бяха оповестени и по-високи от очакваните предварителни данни за инфлацията през септември в Испания и Италия. CPI на Италия за септември е 0.0%м./м. и покачи с +3.2%г./г. (при прогнози за -0.1% м./м. и и +3.1% г./г.), а хармонизираният CPI (HICP) скочи с цели +2.1% м./м. и качи с +3.4% г./г. за септември месец.

По-рано днес пък данните за инфлацията в Испания показаха силен ръст на HICP за септември от цели +3.7% г./г. (при прогнози за +3.1%г./г.) след +2.7% г./г. за август месец.