Днес изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов направи публично достояние, че е постигнато извънсъдебно спoразумение между държавата в лицето на АП, следприватизационният контрол и австрийската енергийна компания EVN.

Покрива се международното арбитражно дело, заведено от австрийската компания, свързано с неизпълнение на приватизационния договор. Държавата според договора трябваше да предаде енергийните активи на „Слънчев бряг" АД, но акционерите на дружеството са оспорили оценката на стойността им.

През 2004 г. на "Слънчев бряг" АД бе издадена лицензия за разпределение на ел. енергия на територията на курортен комплекс "Слънчев бряг".

В резултат на недоглеждане на приватизационен договор, загатнаха думите на г-н Николов, държавата ще плати нето 23 835 000 лева. Добрата новина е, че България би могла да загуби тройно повече, ако се бе стигнало до разглеждане на делото в арбитражния съд в Париж. Също така сега и блокираните суми по доверителните сметки се отварят

Заради неизпълнение на договорно задължение, Е.V.N.-Австрия бе в правото си да иска неустойка в размер 10% от цената на акциите по приватизационния договор, приблизително 54 млн. лв.

Австрийците притежават 67% от електропреносната мрежа в Пловдив и в Стара Загора, за което заплатиха 271 млн. евро. Според договора от 29.10.2004 г., освен продажбата на 67% от капитала на "Електроразпределение-Стара Загора" ЕАД, държавата се задължава да осигури "Слънчев бряг" АД да сключи предварителни договори за прехвърляне на електроразпределителните си активи на ЕVN.-Австрия.

Сключването на окончателния договор е поставено под следните условия: Съветът на директорите на "Слънчев бряг" АД да одобри цена на активите не по-висока от 25 00 000 лева; да се получат всички необходими разрешения за сделката съгласно българското законодателство. Оттук идва и „недоглеждането", струвало на държавата 12 млн. евро.

"Слънчев бряг" АД, e акционерно дружество, в което Министърът на икономиката упражнява правата на собственост на държавата-акционер върху 75% от капитала на дружеството. Дружеството притежава активи, които представляват елементи от електроразпределителната мрежа, намираща се в зони "Изток" и "Запад" от територията на комплекса. „Стратегията за приватизация на к.к. Слънчев бряг възприема подхода за продажба на обособени активи и обекти, поради което приходите от продажба на активи не се разглеждат като извънредни (не-свързани с основната дейност)".

„Слъчнчев бряг" е акционерно и работещо дружество, в което държавата има 75%, а Слънчев Бряг Холдинг АД - 10.53%, миноритарните акционери имат много права, така че успешно оспорват оценката, която е определила цената според активите, но не и бизнеса. Оценките са правени през 2004 и са занижени спрямо сегашните, изтъкват опитните в продажбата на активи акционери на „Слънчев бряг" АД.

Сега австрийците действително заплащат на „Слънчев бряг" АД по-високата сума от 44,32 млн. лева, но разликата се поема от държавата. EVN се отказва от лихви.

Хубавото е, че държавата няма да плати сама всичките разходи по подобно дело, които могат да стигнат един милион евро. Агенцията по приватизация взима от доверителната сметка 23,835 млн. лева, за да заплати на австрийското дружество това, че „съгласно договора за приватизационна продажба EVN AG трябва да закупи активите на „Слънчев бряг" АД за сума, не по-голяма от 20 397 000 лева", излезе от пресслужбата на Агенцията за приватизация.

Тодор Николов посочи, че адвокатите на австрийската страна прекрасно са си свършили делото. Международният арбитражен съд ще бъде уведомен от нашия адвокат по делото в броени дни.

Ползата за държавата, изтъкна Николов, е в това, че след прехвърляне на активите от „Слънчев бряг"АД към EVN AG, останалата сума от доверителната сметка в размер на 48 820 лева ще бъде освободена и ще постъпи в държавния бюджет.