В близките месеци започва строителството на първия хипермаркет Кауфланд в Стара Загора като завършването се планира за началото на 2009 г., съобщиха от Старозагорския икономически портал.

Преди няколко години фирмата е закупила първоначално голям терен в близост до цигарената фабрика Слънце и е обявила, че ще строи в града най-големия си у нас магазин. Малко след това е бил закупен още един терен в североизточната част на града. Строителство върху тях обаче засега не е осъществено. Това е дало повод за коментари, че немците са се отказали от Стара Загора заради голямата конкуренция тук и възнамеряват да продадат закупената вече от тях земя.

Но от дружеството са уточнили, че не само не са се отказали от тази инвестиция, но имат намерение да построят и втори магазин.

Колкото до изключително конкурентната среда, в която ще работи Кауфланд в Стара Загора, от немска страна са обяснили, че за тях тя не е повод за притеснение или отказ от инвестиция.

Магазините принадлежат на фирмата Lidl & Schwarz KG, която води началото си още в далечната 1930 г. Статистиката показва, че първият хипермаркет Кауфланд е открит в 1984 г. в град Некарсулм, Германия. Днес хипермаркетите със същото име са вече над 700 в Европа - над 500 в Германия и над 200 в Чехия, Полша, Хърватия, Словакия, Румъния и България, пише вестник Национална бизнес поща.

В България първият магазин на Кауфланд беше открит през март 2006 г. в Пловдив. У нас веригата е представена в почти всички големи градове - София, Пловдив, Варна, Русе, Хасково, Шумен, Ямбол, Сливен, Перник, Монтана, Враца, Плевен и Благоевград. Предстои скорошно откриване на хипермаркет Кауфланд и в Добрич, както и на още два филиала в София.