В резултат на започналите проверки на дейността на инвестиционни посредници във връзка с приемане на заявки за записване на акции от увеличението на капитала на "Трейс Груп Холд" АД са установила груби нарушения, обявиха от Комисията по Финансов надзор.

На „Карол" АД са съставени 10 акта за застрашаване на интересите на клиентите, както и в застрашаване на стабилността на капиталовия пазар,

Според КФН, „Карол" АД е приело от 5 лица - служители на посредника, заявки за записване на акции от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд" АД, на обща стойност 110 500 000 лева, неотговарящи на реалните финансови възможности на служителите, установени от представените в хода на проверката трудови договори и по този начин значително е намалилo шансовете на останалите си клиенти, подали поръчки според реалните си финансови възможности, да получат право да запишат желания брой акции от емисията, като по този начин е застрашилo интересите им.

С посочените действия "Карол" АД са създали предпоставки за последващо изкривяване на цената на съответните финансови инструменти при вторичната им борсова търговия и по този начин застрашава стабилността на капиталовия пазар.

На "Елана Трейдинг" АД са съставени 2 бр. актове за неравностойно третиране на клиентите на посредника и застрашаване на сигурността на капиталовия пазар при приемане на заявки за записване на акции от увеличението на капитала на "Трейс Груп Холд" АД.

КФН разкри, че са изисквали различна наличност на пари и ценни книжа, като обезпечение от клиенти, разполагащи с портфейл от ценни книжа при инвестиционния посредник и същевременно е приемал заявки за записване на акции от други свои клиенти, без да изискват обезпечение.

"Елана Трейдинг" АД са застрашили стабилността на пазара на ценни книжа, приемайки от 49 лица заявки за записване на акции от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд" АД, на обща стойност 1 082 900 000 лева (близо 1 млрд. 83 млн. лв.), без да отчетат риска от евентуална невъзможност на клиентите подали заявки за 22 100 000 лв. да заплатят действително тази сума.

Отделно към дружеството е отправено задължително предписание по отношение на предстоящото първично публично предлагане на „Енемона" АД съгласно, което то трябва да установи и представи в КФН точни и ясни критерии за оценка на клиентите си по бъдещи първични публични предлагания, въз основа на които да даде оценка дали подобна инвестиционна услуга е подходяща за всеки отделен клиент.