Китай е отпуснал $3 млрд. от огромните си резерви чуждестранна валута на американския частен инвестиционен фонд Blackstone Group за инвестиции в чужбина, публикува китайски вестник.

През март Китай обяви, че ще формира отделна структура за да може по-успешно да диверсифицира своите валутни резерви от $1.202 трилиона, които са и най-големите в света. По този начин се цели по-ефективно управление и диверсификация на риска.

Макар агенцията все още да не е започнала официалната си работа, може би обявеното финансиране на американския фонд е първата й операция.

Позовавайки се на неопределени източници, полу-официалното издание China Business News е установило, че фондът е изтекъл към Blackstone от Central Huijin, инвестиционното поделение на централната банка.

Служители в държавната администрация по валутната търговия на Китай са отказали коментар. От Central Huijin и Blackstone също е нямало директен отговор. Финансовото министерство на Китай не е било информирано за съобщението в пресата.

Държавните агенции на Китай бяха публикували информацията, че новата агенция може да управлява до $200 милиарда, макар че някои китайски макроикономисти призоваха този обем да се удвои.

Някои министри са били съгласни с принципа на изграждане на подобна агенция, но позициите им относно детайлите са се различавали. Счита се, че агенцията ще започне работа до края на 2007.

На 7ми май гуверньорът на Централната китайска банка Джоу Ксяочан е казал пред репортери в Базел, Швейцария, че новата агенция е все още в подготвителна фаза, но скоро ще се изгради и ще заработи.

Китайският премиер Вен Жибао е казал, че китайските макро-инвестиции няма да доведат до негативен ефект върху курса на долара.