В близките пет години Китай възнамерява да инвестира в гражданската си авиация 1,5 трлн. юана (232 млрд.д.), пишат медиите в страната.

Според шефа на Администрацията на гражданската авиация на КНР, Ли Цзянсян,  до края на годината властите ще определят насоките на обновлението на отрасъла. Сред мерките на правителството се предвижда и  консолидация на компаниите превозвачи и  укрепване на техните позиции на международния пазар.

Отбелязва се, че трите най-големи авиопревозвачи в страната - Air China, China Southern Airlines и China Eastern Airlines, все още не са достатъчно големи, за да се конкурират със световните компании в сектора.

Както съобщава Reuters, Ли Цзянсян е казал, че Китай има намерение да въведе данъчни облекчения за местните авиокомпании, за да могат те да отделят повече средства за откриване на нови дестинации. Допълнителни инвестиции ще се отделят и за изграждане и модерно оборудване на нови летища.

Китай планира за пет години да построи 45 нови аеропорта, с което общият брой на летищата в страната ще надмине 220. Правителството също така възнамерява до 2015 г. да увеличи два пъти самолетния парк, като го доведе до 5000 машини.

По този начин властите имат намерение да задоволят растящото търсене на пътнически полети. По данни на Международната асоциация за въздушни превози към 2014 г. броят на авиопасажерите в Китай ще достигне 200 милиона души.