Агенция Синхуа предава от Пекин, че правителството на Китай е забранило изграждането на игрища за голф, луксозни къщи и писти за автомобилни състезания на селскостопанска земя.

Правителството в понеделник е публикувало регулации, целящи да ограничат и забранят използването на селски площи, за да се съхрани все по-оскъдната земя на фермерите.

На големите стопански производствени мощности, включително на заводите за мебели и строителни материали, центровете за забавления и дори на гробищата ще е ограничено или изцяло забранено използването на фермерска земя.

Спрямо населението, добивът от обработваемата земя на Китай е твърде нисък. Икономическият бум от последните две десетилетия доведе до приток на големи маси население в градовете и насърчи изграждането на заводи, които изяждат земята, предназначена за фермерски цели.

Бързо нарастващият брой на голф игрищата в Китай заплашва оскъдната земя, умножава нищетата и не е в съответствие с курса на правителството към устойчиво развитие.

Натискът върху предлагането на земя също така дърпа цените на недвижимите имоти нагоре, което води до изключването на новата градска средна класа, за която е все по-трудно да придобие недвижим имот.

Новите регулации заменят наредбите, публикувани през 1999.