Кремиковци ще може да трови безнаказано София до края на 2011 година, заяви пред журналисти в Брюксел евродепутатът Румяна Желева, след като е получила отговор от Еврокомисията относно запитване за замърсяването на околната среда от металургичния комбинат.

Желева каза, че това произтича от договора за присъединяване на България към Европейския съюз, съгласно който никой не може да задължи Кремиковци до 31 декември 2011 година да прилага най-добрите съвременни практики и налични техники за опазване на околната среда и здравето на софиянци, предаде БТА.

В същото време от 30 октомври 2007 година Кремиковци работи без издадено по реда на закона разрешително и в нарушение на директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. Българското правителство не е изпълнило задължението си да обсъди и издаде комплексно разрешително за експлоатацията на Кремиковци, става ясно още от отговора.

След един отказ е направена втора заявка за такова разрешително през април миналата година и до този момент Еврокомисията няма информация българските власти да са се произнесли по нея, пише до българската депутатка комисарят по екологията Ставрос Димас. В това разрешително съгласно директивата трябва да бъдат посочени техническите параметри на действие, на инсталациите и екологичните изисквания.

Очевидно е, че при приключването на преговорите по глава "Екология" правителството е направило щедър подарък на "Кремиковци" като е договорило дерогация на нормите относно най-добрите практики в индустрията и е разрешило на комбината де факто до 2001 година да работи без дори да се стреми да прилага най-добрите екотехнологии, коментира Румяна Желева.