Германският стоманен концерн Thyssen-Krupp ще строи нов завод в САЩ на стойност няколко милиарда евро. За да си гарантира избора като седалище на новия производствен център, щатът Алабама дори промени конституцията си. Защото германският колос има намерения, излизащи извън границата на нормалното - заявява Handelsblatt.

С голямо мнозинство гласоподавателите на Алабама вчера казаха „за"  на данъчни облекчения и стимули, които ще позволят „заселването" на новия стоманен завод на тяхна територия. Във вторник 80% от населението гласува за Първата поправка на конституцията на щата, която разрешава на Алабама да продаде бонове за $400 млн. за да финансира своята част от начинанието.

Губернаторът Боб Райли е изразил радост от резултатите и е обяснил, че по този начин икономическият ръст на Алабама и позицията в конкуренцията между различните територии ще се засили с хиляди нови работни места. За сметка на това Рой Мур, бивш председател на висшето съдилище на щата, не е бил доволен от решението. Според него Thyssen-Krupp получават нечестно конкурентно предимство над вече съществуващите заводи за стомана в Алабама.

В завода за € 3,1 млрд. първоначално ще работят 2 700 души. Алабама се наложи над съседния щат Луизиана като щат-домакин на крупната инвестиция. Според съобщенията в медиите, щатите са били готови да отпуснат до $1 млрд., ако по този начин могат да си осигурят хиляди нови работни места в промишлените доставки и в директните операции на завода. Без парите е било възможно Thyssen-Krupp да се откаже да инвестира там.

В проекта става дума за една от най-големите частни инвестиции в американската индустрия от десетилетие. Заводът трябва да започне да произвежда през 2010 и да преработва голяма част от стоманата, която Thyssen-Krupp от 2009 ще създава в също така новия завод в Бразилия.

Най-големият германски производител на стомана с новия си завод иска да затвърди позицията си като доставчик на най-големия автомобилен пазар в света и в период до четири години да увеличи дела си на пазара на висококачествена стомана от 1 до 5%. Специално с по-големите капацитети за благородна стомана Thyssen-Krupp можели да си гарантират поръки на американския пазар - оправдават от концерна инвестицията.

Всъщност Thyssen-Krupp взеха решение да строят нов завод, след като в началото на 2006 се провали сделката за поглъщането на канадския производител на стомана Dofasco. След канадците на пазара не се появи никаква друга адекватна възможност за поглъщане. Предвид засилващата се консолидация в бранша, историческият концерн падна значително надолу в ранглистата на световните производители. Обаче с новите заводи в Бразилия и САЩ, изглежда Thyssen-Krupp се връщат мощно в играта.

Общо в следващите пет години Thyssen-Krupp ще инвестират до € 20 млрд. Повече от половината, почти €11 млрд., ще отидат в цикличния бизнес на стоманата. В условията на настоящия бум на търсенето, сега от стомана идват три четвърти от печалбите на концерна.

€ 3 млрд. струва заводът в Бразилия, € 700 млн. ще бъдат вложени в Германия. Последните инвестиции са необходими за преработка на допълнителните обеми от Бразилия. Освен това до 2011 ще са необходими почти € 4 млрд., за да се приведат производствените съоръжения в най-съвременно състояние.