Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля предоставянето на заеми в общ размер до 200 млн. евро на германската Schwarz Group, с които групата ще финансира разширяването на дейността на управляваните от нея вериги Kaufland и Lidl. Средствата ще бъдат използвани за увеличаване на присъствието на Kaufland в България и Полша и за навлизането на дискаунтъра Lidl в България и Румъния, става ясно от доклад на финансовата институция, цитирани от агенция Reuters.

Проектът ще бъде насочен главно към финансиране на търговски обекти в по-отдалечени или селски райони на съответните страни. Магазините ще зареждат с местни продукти, което ще насърчи съответните производства в регионите, базирани на най-добрите бизнес практики. Проектът ще бъде от полза за страните и заради развитите логистични системи и инфраструктура, както и енергийно ефективни строителни техники, които ще бъдат използвани от групата.

Първият магазин от веригата Kaufland в България отвори врати през 2006 г. През 2009 г. обектите от веригата в страната са вече 22.

Навлизането на Lidl в България и Румъния се подготвя от доста дълго време. През февруари т. г. Lidl купи магазините от веригата Plus ("Плюс") у нас и в Румъния от групата "Тенгелман".

Според класацията на PlanetRetail за 2010 г. немската Schwarz Group заема 5-то място сред 25-те водещи търговци на дребно на хранителни стоки в света. Преди нея се нареждат само гигантите Wal-Mart Stores, Carrefour, Metro Group и Tesco.