България постави себе си в неизгодна ситуация както по отношение на привличането на инвестиции, така и по линия на стимулирането на водещите местни компании към международна експанзия. Двойният автогол е резултат от прибързаното приемане на глобалния минимален данък от 15% за големите компании в края на миналата година, става ясно от анализ на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), цитиран от "Сега".

На практика единствено нашата страна в целия Европейски съюз е приела разпоредбите в този им вид - 18 членки на ЕС са въвели облекчения например за съществена стопанска дейност, докато Полша, Словакия, Португалия, Малта, Кипър и балтийските страни директно са отложили новото облагане с 6 години.

ОИСР предложи единен корпоративен данък с цел да се спре надпреварата между държавите в намаляването на данъчните ставки с цел привличане на инвеститори, а мултинационалните корпорации с по над 750 млн. евро годишен оборот да избягват плащане на данъци, възползвайки се от дъмпингови ставки в отделни държави.

У нас законовите промени бяха приети със завидно темпо в последните дни на 2023 г. В тях не влязоха възможностите, дадени в специална евродиректива, за преходен период, за облекчения за инвестиращите в реален бизнес и създаващи работни места, както и за тези международни групи, които нямат голям бизнес у нас (до 10 млн. приходи и средна печалба под 1 млн. евро).

Всичко това означава, че от 2025 г. близо 700 чуждестранни и български големи компании ще плащат с 50% по-висок корпоративен данък.

Подробен анализ по темата четете тук:

България вече е държавата с най-висока данъчна тежест за сектора на услугите

България вече е държавата с най-висока данъчна тежест за сектора на услугите

Според ЕКИП у нас трябва да се въведат облекчения за фирмите, осъществяващи съществена стопанска дейност, като това може да се случи в рамките на годината с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.