Преди около 25 години Робърт Ченгиз (Robert Tchenguiz) купи двустаен апартамент край Мраморната арка в Лондон за 47 хиляди паунда. След по-малко от шест месеца жилището струваше вече 73,000 и продажбата му маркира пътя на емигранта към статута на един от най-заможните велможи на Острова, плейбой и плутократ.

В лондонския финансов център Сити името Ченгиз през последното десетилетие се асоциираше със зрелищни придобивания (едновременно успешни и противоречиви) на цяла поредица познати на хората търговски марки и прочути сгради: кината Одеон, веригата супермаркети Самърфилд, универсалните магазини Селфриджис и империята със заведения All Bar One.

‘"Роби", както го наричат, живее в апартамент на пет етажа в близост до Роял Албърт Хол, който струва 30 млн. паунда, а за четиридесетия рожден ден си направи парти в стил Луи XIV, което му излезе 100,000 лири и бе подсладено с огнегълтачи и акробати.

Какво съвпадение, че фамилията на бизнесмена съвпада с името на друга азиатска фигура, прочула се със склонността си към придобивките и стоманената си решителност. Въпреки че е роден в Ирак, Роби произхожда от семейство на еврейски търговци, които заради гонения в Ирак се преместват в Иран през 1948. Той прекарва детството си в Техеран. Тогава баща му приема и фамилното име Ченгиз.

Трудно е да се оцени какво точно притежава Робърт Ченгиз, но главното му инвестиционно дружество R20 контролира активи от полски бензиностанции до шотландска дестилационна за уиски на обща стойност около 10 млрд. паунда. Заедно с брат си Винсент, Робърт разполага с частно имущество на стойност над 900 млн. паунда.

Или поне така стояха нещата доскоро - кризата на глобалните кредитни и фондови пазари направи от един от най-успешните лондонски милионери един от най-големите лузъри на днешните трудни дни. След години на аплодисменти (и завист в еднаква степен) за позициите му на пазара на недвижими имоти, през последните седмици Ченгиз бе застигнат от горчива серия.

Очакваше се катарският инвестиционен фонд да направи оферта за 10 млрд. паунда за веригата супермаркети Sainsbury. Предвид това Ченгиз тегли солидни кредити, за да формира 10% дял в компанията, купувайки акциите по цена 525 пенса. Обаче сделката с арабите не се материализира, след това акциите на Sainsbury загубиха една трета от стойността си и това коства на инвеститора около 325 млн. паунда. Цената на финансирането на дълга, привлечен за закупуването на дяла в Sainsbury, струва около 1 млн. паунда седмично.

Подобна бе историята със софтуерната компания SCi Entertainment, която разработи изключително успешната компютърна игра Tomb Raider. В очакване на поглъщане, Робърт Ченгиз купи 15% дял в нея, но оферта отново нямаше и акциите на SCi се смъкнаха с над 80% от миналия ноември досега. Заедно с проблемите във веригата заведения Mitchells & Butlers (M&B), от където в началото на февруари съобщиха за обезценени книжа на стойност 274 млн. паунда заради игра с валутния курс, загубите на бизнес империята на Ченгиз  възлизат на 560 млн. паунда и могат да се задълбочат.

За един предприемач, който е привикнал на стръмно нарастваща графика на личното богатство, подобна рязка корекция трябва да е шокираща. Един инвестиционен анализатор е казал: „Роби си проправи с бой пътя от скромно начало и затова знае колко неприятно е там. Няколко десетилетия той водеше приказно съществуване. С едно или две изключения, инвестиционният му модел работеше. Но сега той загуби и започва да го боли. Никой не казва довиждане на 500 млн. паунда без да каже ‘Ох!".

Ако действително е така, Ченгиз, на 47 години, не показва нищо пред публика. Попитали са го дали смята да продава яхтата си, закотвена в Монако. Той е обяснил: „Обичам лодката си. Нямам намерение да я продавам. Изгубих много пари, но не съм в беда. Понасям нещата такива, каквито са, със спокойствие".

Даже в показна смелост Ченгиз увеличи дела си в M&B до 22 %, харчейки за целта 46 млн. паунда. Той трябваше да изръмжи: „Винаги сме твърдели, че M&B са много подценени ... Не продавам яхтата си и не искам да стана интересна за таблоидите фигура".

Не винаги Ченгиз е бил на същото мнение: финансистът и брат му бяха каймак на парти живота в Лондон през 1980те и 1990те заедно с приятели като милиардера от Формула 1 Берни Екълстоун и основателя на easyJet Хаджи - Йоану. Излизал е с модел, рекламиращ Wonderbra. Братът Винсент затвърди таблоидната слава, като спечели 1 млн. паунда, залагайки на резултата от футболния Евро 2004. Говори се с половин уста, че Роби даже е в основата на запознанството на принцеса Даяна с Доди Файед по време на престой на скривалището на сър Ричард Бренсън, островът Некер на Карибите.

Все пак възрастта си е казала думата и Робърт Ченгиз е започнал да уляга - особено след сватбата си през 2005 г. Той се жени за американката Хедър Бърд, която държи верига високотехнологични клиники за подмладяване, двамата имат дъщеря на три години, наречена Виолета на майката на Робърт.

Така че наскоро „Роби", който посочваше като свои интереси подводното гмуркане и спортът на открито, заяви: „Сега съм наистина скучен. Живея за моята работа. Прекарвам 14 часа в офиса и след това отивам да спя".

Заради връзките си с последния ирански монарх, бащата на Робърт е успял да даде образование в САЩ и на двамата си сина, преди семейството да емигрира в Лондон през 1979 след революцията в Техеран. Робърт е пристигнал в Лондон в началото на 1980те, въоръжен с диплома по бизнес право от Pepperdine University в Лос Анджелис и специализация в Нюйоркския Институт. Той и брат му, с когото са направили съдружие, настояват, че са се издигнали сами - макар баща им да е казвал, че е подкрепил с 1 млн. банкова гаранция първите им спекулации на лондонския имотен пазар: купуване и отдаване под наем на ваканционни апартаменти за туристи.

До 2000 г. братя Ченгиз са основни играчи в най-скъпия сегмент на лондонските комерсиални недвижими имоти. Холдинговата им компания Rotch е държала портфолио в над 600 сгради на обща стойност 4,5 млрд. паунда, включително главните офиси в столицата на Royal Bank of Scotland и West LB.

Бизнес стратегията „купувай и отдавай под наем" е била обогатена със следната оказала се успешна формула: сделките се финансират с голямо количество привлечен капитал, пресметнат така, че наемите от офисите или магазините да надвишават обслужването на дълга. След това имотите се продават със солидна печалба в изстрелващите се цени в Лондон.

Преобладаващият дял на кредитите в много от сделките на братята прави трудно да се изчисли какво точно притежават те, като някои анализатори считат, че в момента, когато цените на наемите и имотите се обръщат, Ченгиз имат проблеми. Но има и примери за много внимателно балансиране, извършено с помощта на екип от 40 специалисти, действащи от офиса на братята в Мейфеър. Те купиха бившия централен офис на Shell за 328 млн. паунда през 2002. Миналото лято продадоха имота за 490 млн., поделяйки си печалбата от 160 млн. с двама „съюзници" - инвеститори в търговия с метали, братята Давид и Симон Рубен. Подобен модел е приложен в редица други рискови начинания, включително придобиването на кината Одеон.

Братята Ченгиз се разделят и всеки тръгва по свой път през 2003 г. Тогава Роби формира фонда R20 за управление на дяловите си участия. Миналата година, говорейки за инвестиционните перспективи на R20, главен мениджър във фонда е казал: „Лошо е да сгрешиш на този пазар". Той е бил толкова прав, че шефът му надали ще му благодари.

По материал на The Independent