Марко Тронкети Провера, който миналата година изразходва $26,6 млрд. за закупуване на единицата за мобилна телефония на Telecom Italia SpA, разкри плана си за интегрирана телефонна, интернет и wireless компания заради забавянето на растежа на печалбата, предаде Bloomberg.

58-годишният председател на най-голямата телефонна компания в Италия разделя мобилната единица и мрежата си от локални телефонни линии от бизнеса с фиксирани линии, за да се фокусира върху върху високоскоростен Интернет, заяви той по време на конферентен разговор с анализатори миналата нощ. Това може да доведе до продажбата на цялата или част от wireless-единицата.

Бивши европейски телефонни монополисти, като Telecom Italia, предлагат нови услуги, като телевизия по Интернет, за да увеличат броя на клиентите си, тъй като приходите от традиционните телефонни разговори намаляват.

Разделянето на трите основни бизнеса на компанията ще улесни одобрението на регулаторните органи на нови оферти, което ще позволи на фирмата скоро да извлече полза от предлаганите услуги, заяви Тронкети Провера.

Дълговете на компанията са нараснали до €44 млрд. от покупката на 44% от Telecom Italia Mobile.